Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

Vse kar morate vedeti pri izbiranju čopičev za akrilne barve

25.10.2017

Vse kar morate vedeti pri izbiranju čopičev za akrilne barve

Vsak začetek je vznemirljiv in hkrati težak in ko ste slikar začetnik ali amater je neizbežno vprašanje kako pametno izbrati slikarski pribor. Možnosti so neskončne in se človek kar hitro izgubi v morju le teh. Ne glede na to koliko talenta za slikanje že od rojstva nosite v sebi, boste zagotovo potrebovali pomoč pri nakupu tistih pravih kosov pribora, ki ne bodo ovirali vašega talenta.

 

 

Slikarski čopič je lahko odločilen za uspeh bodočega umetniškega dela. Čopič bo vaša čarobna paličica in podaljšana roka, da bi lahko vašo zamisel prenesli na platno. Zatorej ne hitite z izbiro. Glede na to da se začetnikom svetuje slikanje z akrilnimi barvami, bomo posvetili čopičem za slikanje z akrilnimi barvami.

Видови сликарски четки

Slikarski čopiči so dosegljivi v različnih oblikah in na vso srečo so na podlagi tega dobili tudi ime, tako da si jih boste zlahka zapomnili:

  • Okrogli čopiči - okrogle konice, včasih zašiljene, boste potrebovali za slikanje tankih linij in kontur, za slikanje detajlov ali da obarvate majhne površine; tanjše pri konici in se širijo proti dnu, kar vam omogoča da s pritiskom nadzorujete širino linije ki jo ustvarjate.

  • Ravni čopiči – njihova vlakna so rezana ravno in so lahko krajša ali daljša. Pravšnji so za slikanje debelejših linij, barvanje večjih površin in idealni za lakiranje.

  • Mačji jezik – Ste kdaj opazovali muco kako pije mleko ali se umiva z jezikom? Oblika teh čopičev zelo spominja na obliko jezika. Imajo ravno rezana vlakna ki so na robovih zaobljena navznoter. Pravšnji so za barvanje večjih površin in za hitre in kratke poteze pri slikanju.

 

 

  • Filbert čopiči – Iz imena ni razvidno kakšni so. Gre za čopiče katerih konica je zaobljena tako da so na robovih vlakna najkrajša in nato vse daljša; ime so dobili ker spominjajo na lešnik (iz francoskega naziva). Uporabite jih ko boste želeli več delov slike povezati v celoto.

  • Pahljača – Vlakna so ravna in razporejena v obliki pahljače. Uporabljate jih za mehčanje robov in združevanje različnih površin.

Od vašega osebnega stila slikanja je odvisno katere čopiče boste potrebovali, ampak imejte v mislih da potrebujete vsaj enega od vsake vrste, razen če je vaš stil resnično specifičen. Če je vaš proračun omejen, si priskrbite en okrogel in en raven čopič in boste z njima že nekako nadomestili vse kar potrebujete pri delu s čopičem.

Dolžina ročaja in tip vlakna

Kako dolg bo ročaj je odvisno izključno od vašega stila in načina slikanja. S kratkim ročajem boste imeli vtis kot da držite svinčnik in se boste zlahka navadili saj bo občutek domač. Odgovarjal vam bo tudi če ste med delom radi blizu platna. V kolikor vam bolj ustreza oddaljenost, bo daljši ročaj za vas idealen. Držanje takšnega čopiča je kot držanje prej omenjene čarobne paličice in zakaj ne? Slikanje je, navsezadnje, čarobno!

 

 

Vlakna so lahko sintetična ali naravna. Za akrilne barve, priporočamo sintetična vlakna saj lažje prenašajo kemično sestavo akrilnih barv ki lahko naravna vlakna uničijo. Prav tako, sintetični čopiči ohranijo čvrstost za razliko od naravnih, ko jih enkrat zmočite z vodo. Imejte v mislih da naravno, ni vedno tudi najboljše.

Velikost

Ta lastnost čopičev je pravzaprav čudežen svet, saj ne obstaja določen standard in se tako velikosti razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca. Pri vseh je pa ponudba velikosti zelo bogata in v tej bogati paleti lahko najdete mikroskopsko tanke ali pa čudežno debele čopiče.

 

 

Kot običajno, je treba najti zlato sredino. Ne omejite se s premajhnim čopičem in ne zavirajte svojega ustvarjanja s prevelikim. Velikost ni odločilnega pomena, prav tako nima vsaka velikost svojega namena. Skoncentrirajte se na obliko, velikost je pa lahko srednja, ne premalo in ne preveč. Naj odloči vaš zdrav razum. Ni vam potrebno vedeti velikosti v centimetrih, saj le ta niha in je odvisna od proizvajalca.

Čiščenje

Ko ste izbrali, zase najbolj ustrezne čopiče jih nikakor ne smete zanemariti. Večina izkušenih slikarjev vam bo povedala da nikoli ne zavržejo čopičev saj jih lahko vedno za kaj uporabijo. To pomeni da zanje nenehno skrbijo in da so čopiči vedno v odličnem stanju. Vaši čopiči so vaš glavni zaveznik in naporno delajo med ustvarjanjem vašega umetniškega dela, zato jim po končanem delu, privoščite primerno nego in jih operite. Preden nanje nanesete milo in vodo, nežno s čopičev odstranite višek barve. Najbolje z mehkim papirjem ali brisačo. Nato jih zmočite z mlačno vodo in odstranite ostanke barve z vlaken. Nanesite milo (obstajajo posebna mila za čopiče vendar lahko uporabite navadno milo. Nikakor tekoče saj jih lahko poškoduje), izperite čopič i preverite ali je kje ostala barva.

 

 

Če ste bolj sigurni ko uporabljate profesionalna sredstva in opremo, obstajajo tudi posebna sredstva za čiščenje slikarskih čopičev. Pred uporabo le teh, pozorno preberite kaj je njihov namen, kakšna je njihova baza in po katerih sredstvih in barvah jih lahko uporabljate. Pazite tudi da bo to zagotovo sredstvo za čiščenje in ne kakšna druga, popolnoma drugačna zmes ki je le podobna ali pa bog ne daj kakšen bencin ali podobne substance za katere ste slišali od sosedove tete da bi naj bila odlične. Edino kar lahko s tem dosežete je to, da popolnoma uničite svoje priljubljene slikarske pripomočke.

Razen čiščenja, je za nego čopičev zelo pomembno to, da ne dovolite da se barva na njih posuši. To jih lahko za vedno uniči. Prav tako je za čopič škodljivo če ga med slikanjem ali po tem, pustite stati v kozarcu vode v navpičnem položaju. Vlakna se bodo namreč zagotovo poškodovala. Poiščite način da čopič počiva v horizontalnem položaju npr na robu mize ali palete. Edini način da rešite čopič če se je barva na njemu posušila je, z zgoraj omenjenimi sredstvi za čiščenje. Torej, če ste bili leni ali ste hiteli, ali ste morda le raztrešen umetnik, bo sredstvo z ustrezno kemično sestavo, rešilo vaše čopiče.

 

 

Ko izbirate slikarski pribor, si pred nakupom naredite seznam vsega kar potrebujete. Lahko se namreč zgodi da zaradi bogate ponudbe, kupite tisto kar pravzaprav ne potrebujete ali pa premajhne oz. prevelike količine. Ko si priskrbite ves pribor, ne pozabite koliko truda ste vložili da ga najdete (pa tudi denarja), kar vam bo zagotovo dalo motivacijo da ga na primeren način tudi negujete.

 

 

Created by the system www.fast-webshop.com

MWZhMjM
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico