Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

Blog

 

► Pri nas se splača kupovati! Nudimo vam nagrado v kolikor ste že naročali pri nas.

Samo zdaj, lahko izkoristite popust za zvestobo v višini 5€ , če izberete vaše priljubljene umetniške izdelke

v vrednosti 40€.

Prav tako krijemo poštnino za naročila večja od 35€.

Posebna koda za popust ►EXTRA5◄ velja samo 48 eur (vnesite jo v polje "discount coupon/voucher" ob

prvem koraku oddaje naročila).

Več je nakupov, več je ugodnosti!


6 Tehnik s Pomočjo Katerih Bodo Vaša Velikonočna Jajca Edinstvena

Zagotovo obstaja veliko število razlogov zakaj se veselimo Velike noči, pa vendar je za kreativce in otroke glavni ralog, okraševanje pirhov. Tradicionalno so se jajca barvala z rdečo barvo, sčasoma smo pa dodali še vse druge barve. Poleg kasičnega barvanja z jedilnimi barvami, je tu še barvanje s čebulno lupino in raznimi drugimi tehnikami ki smo jih prevzeli od naših babic.

 

 

Seveda, obstajajo tudi razne tehnike ki si jih lahko izposodimo iz slikarstva in hobijev, da bi bili kar se da izvirni. Predstavljajte si, da so jajca ki jih barvate (naj gre za kuhana, lesena ali iz stiroporja) vaše miniaturno slikarsko platno, in videli boste da so možnosti za okraševanje neskončne. Ped Vami je tehnika s katero lahko okrasite svoja velikonočna jajca tako, da ne bodo podobna dugim.

Decoupage

Enostavna tehnika okrašavanja pohištva, posode in vseh možnih dekorativnih predmetov, s pomočjo lepila in serviet, in lahko jo uporabimo tudi za glavni okras Velike noči. Lahko jo uporabite na lesenih jajcih, jajcih iz stiroporja, pa tudi na kuhanih jajcih, ampak le če bodo ta jajca služila kot dekoracija. Lupina jajc je namreč porozna in niso užitna po nanosu kemičnih snovi. Tudi če nikoli niste uporabljali decoupage tehnike, je površina jajca idealna za prvo tovrstno izkušnjo in glede na to da s to tehniko ne boste okrasili le enega jajca pač pa več kosov, boste na koncu že pravi strokovnjak.

 

 

Razen jajc, boste potrebovali lepilo in lak za decoupage in seveda papir na katerem boste dekorirali površino. Najbolje je, še posebej če to počnete prvič, da uporabite serviete z velikonočnim motivom. Prav tako boste potrebovali en manjši čopič za slikanje s katerim boste nanašali lepilo za decoupage. Preden začnete, ločite del serviete na katerem je vzorec, od ostalih dveh slojev serviete. Nato izrežite ali odtrgajte motiv ki bo služil kot dekoracija. Imejte v mislih da motivi morajo biti majhni, glede na površino jajca.

 

 

Preden lepite motiv, poskrbite da bo površina jajca suha in čista. V kolikor boste uporabili jajca iz stiroporja ali lesena, jih blago šmirglajte, da bo površina gladka in ravna. Motiv namestite na površino, na čopič nanesite lepilo in motiv z nežnimi in počasnimi gibi postopoma premažite. Pustiti da se posuši. Ko ste zadovoljni z motivi, le ti so pa suhi, jih lahko znova premažete z lepilom, kar bo ustvarilo zaščitni sloj kot bi ga ustvaril lak.

Vodene barve

Ta način dekoracije je idealen v kolikor se želite počutiti kot pravi umetnik. Kuhana jajca bodo najboljša podlaga, ampak v tem primeru ne bodo užitna. Površina jajc mora biti čista, vi pa odločate o tem ali bo mokra ali suha. Če je jajce mokro, boste dobili posebne efekte med poslikavo z vodenimi barvami, le nanesite debelo plast barv in opazujte kako se med seboj prelivajo. Barve lahko nanašate s slikarskimi čopiči. Okrogel bo dal najboljše rezultate. Ker je sama površina jajc majhna, naj bo temu primerna tudi velikost čopiča. Razen klasičnih vodenih barv, lahko uporabite tudi akvarel barvice s katerimi boste lažje risali natanćne linije, vendar pritisk barvice na površino naj bo nežen, da ne bi lupina počila.

 

 

Zelo zanimiv efekt vodenih barv lahko dobite s pomočjo plastične, prosojne folije ki jo najbrž že imate v svoji kuhinji. Zmečkajte jo in z njo razporedite oz. zmešajte plasti barve ki ste jih pred tem nanesli. Barva se bo na nekaterih delih odstranila, na drugih delih je bo pa toliko več.

Marmorni efekt

Za ta efekt boste potrebovali posebno barvo ki se tudi tako imenuje - Barva za marmorni efekt in se najbolje obnese na jajcih iz striporja glede na to da jih lahko namestite na leseno palčko (malenkost večjo in debelejšo od zobotrebca, kot tiste ki se uporabljajo za ražnjiče) in to je zelo pomembno za uspešen nanos barve.

 

 

Tudi če se odločite za kuhana jajca, imejte v mislih da jih ne boste mogli postreči gostom, saj bodo lahko le dekorativna. Če boste delali z jajci iz stiroporja, boste imeli izviren okras ki ga boste lahko uporabili tudi naslednje leto, barve pa lahko vedno uporabite za dekoracijo drugih predmetov.

 

 

Za začetek pripravite posodo z vodo. Nato na površino vode dodajte nekoliko kapljic barve za marmorni efekt v odtenku ki ga izberete. Novo barvo dodajte tako, da jo boste kanili v sredino kapljice prejšnje barve. Ko ste dodali dovolj odtenkov, lahko naredite poseben vzorec tako da barve premikate z leseno palčko s krožnimi oz. polkrožnimi gibi. Ko ste zadovoljni kako vzorec izgleda, jajce ki ste ga namestili na leseno palčko počasi namočite v obarvano površino vode, vse dokler ga popolnoma ne potopite..nakar ga na hitro izvlecite iz vode. Barve se sušijo 15-30 minut, efekt je pa čudovit in neponovljiv.

Efekt šolske table

Najbrž ste že slišali za odlično barvo za prekrivanje lesa, platna ali papirja, po kateri lahko pišete s kredo in kasneje brišete napisano. Morda ste z njo že obarvali del stene ali okrasili vrata. V kolikor to barvo uporabite na velikonočnih jajcih, bodo le ta zagotovo posebna. Barva z efektom šolske table obstaja v več različnih barvah in lahko jo uporabite na lesenih, papirnatih ali jajcih iz stiroporja. Kuhana jajca ne pridejo v poštev, saj je osnovna ideja te barve ta, da jo lahko vedno znova uporabljate.

 

 

Pred nanosom barve, mora biti površina čista in ravna, zato se za lesene površine priporoča šmirglanje. Barvo nanašajte s širokim čopičem da bi se barva razporedila kar se da enakomerno. Ko se prva plast barve posuši, jo lahko nanesete znova in dobili boste močnejši odtenek. Tako obarvana jajca bodo sama po sebi zanimiva, ko se barva posuši pa lahko jajca in krede prepustite otrokom ki jih lahko okrašujejo z raznimi vzorci ali šablonami in jih spreminjajo vse dokler ne bodo zadovoljni z rezultatom.

Vzorci s pomočjo flumastra

S to tehniko lahko dosežete fantastične okrase, tudi če je največ kar lahko narišete, matematični človeček. Vzemite v roke kuhano jajce, leseno ali iz stiroporja, ga očistite in s pomočjo flumastra s tanko konico rišite vzorce in šablone, povezujoč ravne in krive linije. Medtem ko se pogovarjate po telefonu lahko linije stilizirate in jih spremenite v krasen precizen okras na celotni površini. Za lepši efekt, lahko te vzorce rišete na že obarvanih jajcih. Ne le da boste imeli lepo okrašen praznik, pač pa psihologi trdijo, da je to izjemna tehnika za sprostitev in zmanjšanje stresa.

 

 

Akvarelni in akrilni markerji

Uporaba markerja oz. flumastrov z debelo konico, ki so polnjeni z akrilnimi ali vodenimi barvami, je prav tako odlična rešitev za vse tiste ki niso vešči ko gre za risanje ali slikanje. Z uporabo akvarel markerja boste lepo kontrolirali poteze, še posebej na zaobljenem delu jajc, efekti ki jih boste dobili bodo fantastični in podobni tistim ki jih ustvarijo klasične vodene barve. K končnemu izgledu bo prispevala površina jajc, ki so lahko kuhana, lesena ali iz stiroporja. Efekt končne površine je odvisen tudi od tega, ali boste delali na suhi ali mokri površini.

 

 

Akrilni markerji so zelo primerni za natančne poteze in vam bodo olajšali okraševanje, če niste spretni ko gre za ročna dela. Prav tako kot akrilne barve ki so polnilo markerjev, se lahko uporabijo na vseh površinah. Akrilni markerji so enostavnejši za čiščenje kot akvarelni, saj ne kapljajo in so praktični ko gre za risanje elegantnih okrasov kot so pikice ali geometrijske oblike. Ti markerji so dosegljivi tudi v barvah kot so metalik srebrna in drugih nenavadnih odtenkih, kar je v primerjavi z ostalimi tehnikami, vsekakor prednost.

 

 

Bonus

Brez dvoma je skupna lastnost vseh omenjenih tehnik, njihova lepota in izvirnost, kakor tudi enostavna uporaba. Negativno je pa to, da če katero od njih uporabimo na kuhanih jajcih, le ta ne bodo užitna, saj lahko barve ki niso užitne, skozi tanko lupino, prodrejo do vsebine. Na srečo, za decoupage obstaja enostavna zamenjava za lepilo ki ni samo užitna pač pa tudi hranljiva, tako da boste lahko uživali ne le v lepoti jajc, pač pa tudi v njihovem okusu.

 

 

Potrebovali boste seveda serviete, kot pri decoupageu z lepilom i z njimi boste ravnali enako-ločili boste del z vzorcem od ostalih dveh slojev serviete in oblikovali motiv ki ga želite lepiti. Glavna in ključna ralika je ta, da boste sedaj uporabili naravno lepilo - beljak. Beljak stepajte dokler se ne speni, nato ga s čopičem počasi in nežno nanesite na površino jajca. Zalepite motiv in ga s čistim čopičem pritrdite na površino. Pustite da se posuši. Jajcem lahko daste lesk tako, da jih premažete z jedilnim oljem, ali jih pa pustite takšna kot so, v kolikor vam je všeč mat izgled.

 

 

Običajno so prazniki ti ki nas združijo, če že v vsakdanjiku nimamo časa eni za druge. Brez dvoma bodo teme teh druženj tudi, čigavo pecivo je bolj uspelo in čigavi pirhi so najlepši. Če uporabite katero od naštetih tehnik, bodo vaši pirhi vsekakor zmagovalci, morda celo drugim zaupate skrivnost, kako ste uspeli.


Views and questions VISITORS

Larryruica
Larryruica
13.05.2017 10:01
JeremyFug
JeremyFug
12.05.2017 08:35
Larryruica
Larryruica
27.04.2017 20:11

EAA 2021 Žirija Intervju - Bolgarija

11.08.2021

Najljubša tehnika? Risanje ali slikanje?

EAA 2021 Žirija Intervju - Italija

10.08.2021

Najljubša tehnika? Risanje ali slikanje?

EAA 2021 Žirija Intervju - Romunija

09.08.2021

Najljubša tehnika? Risanje ali slikanje?

EAA 2021 Žirija Intervju - Srbija

08.08.2021

Najljubša tehnika? Risanje ali slikanje?

Created by the system www.fast-webshop.com

ZTYyZjE2Nj
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico