Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

5 Ključnih stvari o slikarskih lopaticah

22.07.2021

5 Ključnih stvari o slikarskih lopaticah

Čemu služi, kako je narejena in kako izgleda kakovostna slikarska lopatica?

Ali ni oblike čopiča za vse vaše potrebe? Ni mogoče prenesti vseh svojih idej na platno? Ali potrebujete reliefov na sliki?

Iz česa so narejene?

Slikarska lopatica ima kratek lesen ročaj, ki je lahek in prilagojen položaju roke, v kateri se v večini primerov lopatica drži. In še pomembnejši tisti kovinski del, ki je lahko izdelan iz več vrst kovin, toda lopatice iz nerjavečega jekla so se izkazale za najboljše. Kovinski del je sestavljen iz vratu in vrha, in čeprav tisti upognjeni del, ki ga imenujemo vrat, ni videti posebej pomemben, mu seveda resni proizvajalci posvečajo veliko pozornosti, tako da je lopatica čim bolj udobna za delo. Obstajajo tudi cenovno ugodne plastične hobi različice slikarskih lopatic, ki so lahko izjemno uporabne in priročne za mešanje barv.Ž

Čemu služijo slikarske lopatice?

Njihove vloge so večkratne, vendar bi bile tri osnovne:

- za slikanje
- za mešanje barve (veliko pametneje je v ta namen uporabiti slikarsko lopatico namesto čopiča, še posebej, če gre za večjo količino barve, ker lopatica ne bo ""pojedla"" barve kot čopič)
- zbiranje barve s palete (barve s palete nikoli ne morete pobrati do zadnje drobtine z nobenim orodjem, razen z lopatico, enako velja za čiščenje palete iz posušene barve)

V nobenem ateljeju slikarske lopatice ne mirujejo.

Najbolj uporabne oblike slikarskih lopatic

Če ste začetnik, zagotovo potrebujete ta odgovor! In za začetek bo dovolj samo ena lopatica, idealno pa je, če imate vsaj te 3 oblike, ker so se izkazale za univerzalne in najpogosteje izbrane in uporabljene. Verjetno zato, ker jih je mogoče uporabiti za vse 3 prej naštete namene.

Po čem izstopa dobra slikarska lopatica?

Skrbno izdelan ročaj - mora biti lahek, fino obdelan in prilagojen roki. Vrat lopatice mora biti upognjen v pravi meri, tako da se vrh rezila dobro prilega površini, na kateri slikate. Tisti, ki imajo izkušnje z lopaticami, bodo dobro vedeli, o kakšnem problemu govorimo. Iz tega razloga naj se začetniki držijo preverjenih blagovnih znamk ali zaprosijo za priporočilo izkušenejših. Zgornji del oz. vrh rezila naj bo iz tanke, a elastične, trpežne in nerjaveče kovine. Če se vrh upogne in se ne vrne v prvotni položaj, jo lahko seveda popravite na silo, vendar po več takih neprijetnih primerov ne bo več idealno ravna in dobra za slikanje.

Čiščenje in vzdrževanje

Je prav da gre za kovino, vendar bodite enako nežni s tem slikarskim orodjem kot tudi s slikarskimi čopiči. Med delom brez pretirane sile ali pritiska! Da bi bila elastična kovina, mora biti tanka in s tem pa tudi občutljiva. Pri čiščenju lopatice poskusite večino barve odstraniti s krpo ali papirjem in lopatico čim manj zmočite z vodo ... ko to ni več potrebno. Barvo ne pustite, da se na njej posuši! Običajno boste lahko suho barvo postrgali z drugo lopatico, vendar je z oljnimi barvami včasih težje. Preprosto - ne tvegajte, ker vsako tako grobo čiščenje predstavlja tveganje, da se lopatica upogne.

Created by the system www.fast-webshop.com

OGUyYjg3MW
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico