Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

Večna dilema - terpentin ali laneno olje?

24.04.2021

Večna dilema - terpentin ali laneno olje?

Ali veste, čemu služita terpentin in laneno olje? Kaj je bolje za mešanje oljnih barv?

Kaj je terpentin?

Terpentin je brezbarvna tekočina - topilo, ki se uporablja za redčenje oljne barve in pranje pribora.

Uporablja se lahko samostojno ali v kombinaciji z lanenim oljem in damar lakom. Barvi ga lahko dodamo v poljubnem odstotku, vendar bolj kot je terpentin, barva je bolj posna. Barva, pomešana z več kot 30% terpentina, bo imela mat videz, ko se posuši. Ima značilen oster vonj in dolgotrajno vdihavanje hlapov lahko povzroči glavobol.

Laneno olje

Poleg terpentina lahko barve razredčimo tudi s sušečimi rastlinskimi olji - običajno lanenim oljem.

Laneno olje lahko v določeni količini uporabimo tudi samostojno ali v kombinaciji s terpentinom. Dodajanje čistega lanenega olja barvi znatno upočasni njeno sušenje in ustvarja tveganje, da bo barva sčasoma porumeni. Ima blag prijeten vonj. Posuši se z oksidacijo in po sušenju ga ni mogoče raztopiti niti s terpentinom.

Kaj je medij?

Mediji so kombinacije olj, terpentina, smol in voskov. Vsak medij ima svoj namen, odvisno od velikosti komponent, ki jih vsebuje. Univerzalni medij vsebuje 2 do 3 dele terpentina in 1 del olja, z dodatkom nekaj kapljic damar-laka na 1 dl. Torej, lahko uporabite čisti terpentin in čisto laneno olje, pa tudi medije - le vsak izmed njih naj bo uporabljen na pravi način in ob pravem času.

Kaj pravzaprav pomeni ...

... mastno skozi posno
... počasno skozi hitro

Za spodnje plasti uporabite barvo, ki je bolj posna (vsebuje več terpentina / samo terpentina in se hitreje posuši). Vsaka naslednja plast pa mora biti debelejša od prejšnje in vsebovati manj terpentina ter več olja. Poleg tega ni slabo poskrbeti, da so spodnje plasti barve tanjše od naslednjih, da se izognete razpokam barve!

Created by the system www.fast-webshop.com

ZTljMjRmZG
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico