Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

3 pomembne stvari ki jih morate vedeti o vodenih barvah!

16.05.2018

3 pomembne stvari ki jih morate vedeti o vodenih barvah!

V slikarstvu obstaja pravilo ki ga boste slišali od strokovnjakov in sicer, da so akrilne barve rezervirane za začetnike, oljne barve pa za velike mojstre. Kam torej spadajo dobre stare vodene barve s katerimi smo vsi kracali po bloku 5 v osnovnošolskih dneh? Naj se za vodene barve odločite zavoljo nostalgije ali zaradi izziva ki ga prinašajo, eno je zagotovljeno: dela ustvarjena s to tehniko imajo avtentičen šarm in neprekosljivo originalnost.

 

 

Pred vami so informacije o uporabi vodenih barv, ki vam lahko koristjo kot začetniku, ali pa da dopolnite znanje ki ga že imate. Za začetek potrebujete naslednje: čopič, voda in barve, seveda. Vodene barve lahko najdete v treh oblikah; vodene barve v tubi, vodene barve v trdem stanju in vodene barve v kocki (škatlici).

Čopiči za vodene barve

Čopiči za vodene barve imajo dolga mehka vlakna. U najbolj idealnem primeru, so to vlakna iz dlake samurja ali kune. V kolikor se naravna vlakna ne prilagajajo vašem proračunu, bo zadostoval tudi sintetičen čopič. Pomembno je le da zadovoljite prvi kriterij. Velikost in oblika slikarskega čopiča sta zelo individualni, zato priporočamo eksperimentiranje pred odločitvijo. Najbolj pogosta izbira sta eden ali dva ravna čopiča in nekoliko manjših, za detajle.

 

 

Skrbite za svoje čopiče. Čistite jih takoj s pomočjo vode, po vsaki uporabi. Lahko uporabite tudi milo, za tiste bolj trmaste plasti barve. Posušite jih s papirnatimi brisačami ali robci.

Papir ali platno ?

Umetniki privrženi akvarel tehniki imajo papir raje kot slikarsko platno, ki je tipično za ostale tehnike. Razlog je praktičen. Podlaga mora namreč čim bolje vpiti barvo in to je najlažje doseči s papirjem. Težji kot je papir, več vode lahko prenese, in se pri tem ne bo nagubal ali spremenil strukturo. Najtežji papir je zelo podoben kartonu, in je vsekakor najbolj primeren. So pa tudi srednje težki papirji ustrezni, še posebej zaradi cene. Pomembno vlogo pri končnem videzu vašega dela igra tudi struktura samega papirja. Grob papir z izraženimi gubami bo dodal teksturo vašim slikam, saj se bo barva zadrževala v drobnih razpokah na površini papirja. Zanimivo je, da se zelo pogosto zgodi da sta 2 strani enega lista papirja razlikujeta po strukturi, in lahko izbirate slikanje na strani ki bolj ustreza vašemu trenutnemu počutju ali sliki ki ste si jo zamislili.

 

 

Še en razlog zakaj je papir bolj primeren je ta, da je to podlago lažje uporabiti na mizi. Vodene barve boste, zaradi kapljanja, težko nanašali na površino v vertikalnem položaju, kar onemogoča uporabo slikarskih stojal in platen. Seveda obstaja tudi za to rešitev. Lahko si priskrbite stojalo ki ima možnost nastavitve za slikanje v horizontalnem položaju. Kar se tiče platna, na tržišču so prisotna platna ki so posebej pripravljena za vodene barve, kar je zelo razveselilo umetnike ki na platna prisegajo. Obstaja tudi možnost da platno ki je sicer namenjeno slikanju z akrilnimi in oljnimi barvami, prilagodite slikanju z vodenimi barvami. Ker ta tema zahteva malo več pozornosti, bomo o njej govorili kdaj drugič.

Planiranje kompozicije

Ko imate ves pribor, lahko začnete. Zelo je pomembno, da določite površine ki bodo bele barve. V akvarel tehniki te površine dobite tako da se jih preprosto izogibate. Lahko slikate okrog njih ali pa uporabite maskirno tekočino, da bi slikali bolj sproščeno. S tekočino prekrijte tiste dele ki bodo ostali beli, in se nato lotite slikanja. Tekočina se bo posušila in zlahka odstranila ko zaključite s slikanjem.

 

 

Svetujemo, da še pred slikanjem, barve testirate. Tako boste videli s kakšnimi odtenki imate opravka. Uporabite posodo za vodo. Voda v posodi naj bo vedno čista. Takoj ko opazite da je obarvana, jo zamenjajte. Prav tako posvetite dovolj pozornosti čopiču. Namreč če z njim zajamete preveč barv, niste ga pa oprali, se bo na površini pojavila rjava barva in ne tista ki ste jo zajeli s palete.

 

 

Ne poskusite doseči da bi vaš akvarel imel videz akrila ali olja na platnu. Njihova lepota je v prosojnosti in nezadostnem nadzoru potez. Na konu koncev, zato jih tudi uporabljate. Zavedajte se da se ni potrebno odreči izjemnim rezultatom z akvareli, tudi če vas njihova nenatančnost odbija. Dosegljive so tudi tako imenovane, akvarelne barvice, s katerimi lahko rišete precizno in jim na koncu dodate vodo, za klasičen akvarel efekt.

 

Created by the system www.fast-webshop.com

ZDQzM
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico