Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

5 nasvetov o slikarskih platnih iz prve roke

11.11.2020

Danes je slikarsko platno, brez dvoma, najbolj priljubljen nosilec slike. Razen tega da je lahko in enostavno za transport, platno postavljeno na blind okvir dopušča velike formate, je stabilno in če je pripravljeno jih ohranjeno na pravi način, je lahko skorajda večno. Če torej želite da so vaša dela trajna, ustvarjajte na platnu ki je kvalitetno in namenjeno vaši slikarski tehniki. Mi vam bomo dali nekaj smernic za pravo izbiro in nekaj nasvetov za reševanje težav ki se lahko pojavijo ko uporabimo to slikarsko podlago.

Na kaj morate misliti ko izbirate slikarsko platno?

Dobro slikarsko platno mora biti postavljeno na ustrezen blind okvir. To je okvir izdelan iz suhega lesa, čigar letvice so dovolj široke za dimenzije ki jih bodo nosile, brez vozlov in razpok zaradi katerih bi se lahko okvir deformiral ob napenjanju platna. Platno bi moralo biti elastično ampak dobro napeto, brez gub. Vi odločate o tem ali bo platno laneno ali bombažno ki je cenovno bolj ugodno. Četudi je kakovost obeh skorajda enaka, je dejstvo da je laneno platno bolj elastično in da lažje prenaša „delo platna“ (širjenje in krčenje zaradi temperaturnih sprememb in vlažnosti v zraku), in ima zato daljšo življenjsko dobo.

  

Katero platno odgovarja vaši tehniki?

Že pripravljena platna ki jih lahko najdete na tržišču so namenjena predvsem za delo z akrilnimi in oljnimi barvami. To pomeni da je platno impregnirano (premazano z zaščitnim slojem ki ne dovoljuje vezivu iz oljnih barv da bi predrlo do samega platna in ga sčasoma najedalo), in primirano (zaključna bela plast, ki je na akrilni bazi). V kolikor naletite na platna pri katerih je poudarjeno da so pripravljena le za akrilne ali oljne barve, to strogo upoštevajte.

 

Pomembna stvar pri izbiri je „finost“ platna, in o tem naj odloča vaš stil slikanja. Kako se bo glazura ali gosta barva obnašala na platnu, je odvisno od tega ali je platno gladko s komaj opaznimi brazdami ali pa grobo tkano. Najboljši način da izveste kakšno tkanje vam ustreza je, da preizkusite čim več različnih platen. V kolikor se zgodi da ste prepričani da potrebujete gladko platno, pred seboj pa imate platno z izraženo strukturo, lahko le to ublažite z nanosom dodatnih slojev primera (s finim brušenjem vsakega sloja, pred nanosom naslednjega).

 

Platna lahko imajo različno stopnjo vpojnosti. Katera ustreza vam, boste znova odkrili s preizkušanjem. Vpojnost (moč vpijanja) se lahko prav tako zmanjšuje z dodatnimi premazi primera na akrilni bazi, s premazi akrilne barve ali s pomočjo akrilnih gel medijev i takšno platno lahko uporabite za vse slikarske tehnike. S primerom na oljni bazi, boste dobili posebno gladko in popolnoma ne-vpijajočo površino ki bo poudarila dobre lastnosti oljnih barv, toda čezenj lahko slikate le z oljnimi barvami.

Pogoji za ohranjanje platna/slike?

Poskrbite da platna ne bodo v preveč vlažnih prostorih ali pa v prostorih kjer se temperatura in vlažnost pogosto spreminjata. Prav tako jih ne naslanjajte na stene kjer se ustvarja kondenzacija ali na vir toplote (reflektor, grelna telesa). Ko jih skladiščite, poskrbite za primerno pakiranje. Če naslanjate platno na platno (ali sliko na sliko), to vedno počnite tako da bo ena sprednja stran, naslonjena na drugo sprednjo stran. Naj se naslanjajo na okvirje torej naj se okvir slike ne naslanja na platno druge slike, saj lahko to povzroči vdolbine, ali trajno poškoduje sliko z urezninami.

Kako „popraviti“ oslabljeno platno?

Če platna niste hranili na pravi način ali so bila izpostavljena preveliki temperaturi, se lahko zgodi da se platna „sprostijo“ (ne glede na to ali je platno poslikano ali ne). Prava rešitev je ta da postavite zatezne kline ki ste jih dobili zraven platna. Kline nameščajte v robove okvirja dokler ne boste zadovoljni z napetostjo platna. Na ta način se lahko okvir razširi tudi do 5mm, kar običajno zadostuje.

 

 

Drugi način je da z vodo zmočite (s pršenjem) zadnjo stran platna - s sušenjem platna se bo le to napenjalo. Z vodo boste odpravili vdolbine na platnu ki o najbolj pogosto posledica nepravilnega položaja - z gobico zmočite del ki je oslabljen, pustite da se posuši in v kolikor je potrebno, postopek ponovite.

Kako rešiti strgano platno?

Naj ste še tako pazljivi, se tudi to dogaja. Obstajajo tudi slikarji ki s svojimi energičnimi potezami s slikarsko lopatko poškodujejo platno, kakor tudi tisti ki jih slikanje tako prevzame da postanejo nespretni in dovolijo da platno pade (zgornje držalo platna je zelo uporabna stvar). Platno lahko pade tako da se pri tem ne strga (med slikarji je znana šala, da se bo takšna slika zagotovo prodala), lahko pa pade tako da se bo strgala. In kaj storiti? Košček naravnega platna (bombažnega ali lanenega) enostavno zalepite na platno s pomočjo akrilneg gessa, akrilnega gel medija, ali belega lepila. Ko se posuši, neravnine na platnu natančno zapolnite z lepilom ali strukturno pastm ali pa jih enostavno prekrijte z barvo. Če je strgana površina prevelika da bi se popravila, platno je pa še vedno prazno, ga je najbolje sneti in na okvir napeti novo platno.

 

Created by the system www.fast-webshop.com

NTYwYT
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico