Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

7 pravil ki bodo olajšala čišćenje čopičev za oljne barve

08.11.2017

7 pravil ki bodo olajšala čišćenje čopičev za oljne barve

Vaši slikarski čopiči so vaši najbolj zvesti zavezniki in najbolj pomemben pripomoček pri slikanju. Ni tako enostavno izbrati pravih čopičev in ni lahko najti vse tiste ki jih potrebujete, a da tega vaša denarnica ne začuti. Ko imate enkrat tiste prave, je zelo pomembno da posvetite čas in pozornost za njihovo čiščenje in nego. Naj bo čiščenje čopičev sestavni del procesa med samim slikanjem in nikakor le na koncu, ko ste s slikanjem že končali.

 

 

Čiščenje čopičev po slikanju z akrilnimi barvami ne vzame dosti časa, za tiste ki slikajo z oljnimi barvami je postopek daljši in zahteva bolj temeljito pripravo in predvsem potrpežljivost. Prav tako je za akrilne barve potrebna manjša količina raznih sredstev za čiščenje. Če slikate z oljnimi barvami vam priporočamo da imate vedno pripravljena sredstva za čiščenje kakor tudi kotiček v svojem ateljeju oz. prostoru kjer slikate, ki je nared za čiščenje čopičev. Tla obložite s časopisnim papirjem da jih ne bi umazali z barvo in da bi se lahko v popolnosti posvetili odstranjevanju barv s čopičev. Sredstva naj bodo na dosegu roke in pripravljena za uporabo. No, pa začnimo:

 

 

Terpentin ali razredčilo

Priskrbite si sredstvo za čiščenje (pri oljnih barvah nikakor ne zadostujeta le voda in milo) – terpentin ali razredčilo. Pri nakupu bodite preudarni in ne predvidevajte saj s tem ogrožate vaš najdragocenejši pribor – čopiče. Dosegljivi so v manjših ali večjih embalažah. Kupujte kar je cenovno ugodno, imejte pa v mislih da boste pri uporabi potrebovali še manjšo posodico s pokrovom, saj ne glede na to kako malo sredstva vanjo vsujete, vam bo nekaj ostalo in to lahko uporabite naslednjič.

Tekoče milo

Samo milo ne zadostuje, vendar ga boste potrebovali. Naj bo to tekoče milo, lahko tudi tisto ki ga uporabljate za pranje rok, ali pa posebno tekoče milo ki je namenjeno čiščenju čopičev.

 

 

Časopis

Pred uporabo razredčila in mila, vzemite stari dober časopis (ali papirnato brisačo-naj bodo debelejše, ali pa celo navadno brisačo). Z eno roko primite ročaj čopiča, z drugo pa ovijte časopis okrog kovinskega držala vlaken. Stisnite držala kar se da močno in povlecite časopis navzgor, od kovinskega držala proti konicam vlaken. Postopek ponavljajte vse dokler ne odstranite vso barvo ki se jo da odstraniti na ta način. Na koncu bi moralo biti precej več barve na časopisu kot na vlaknih. Najve truda boste vložili v odstranjevanje barve s kovinskega držala saj se barva tu kopiči in če je ne odstranite lahko poškoduje tako kovinski del kot sama vlakna.

 

 

Način uporabe terpentina ali razredčila

Naslednji korak je, da čopič postavite v posodico v katero se vsuli terpentin ali razredčilo. Ne vsujte preveč. Tako kot smo že rekli, posodica naj bo majhna, tekočina pa naj pokriva dolžino vlaken čopiča. S čopičem se pomikajte po dnu posodice, medtem ko vlakna puščajo barvo.

 

 

Odstranjevanje viška tekočine

Po določenem času, znova uporabite časopisni papir in ponovite postopek stiskanja, tako kot prej, preden ste čopič pomočili v razredčilo ali terpentin. Tokrat bo še bolj pomembno da je površina okrog vas zaščitena, saj je čopič vpil precej tekočine. Opazili boste da se vse bolje in bolje vidi originalna barva vlaken.

Uporaba mila

Da bi odstranili še zadnji sloj barve, je čas da uporabite milo. Manjšo količino mila vsujte na dlan (lahko uporabite tudi rokavice za enkratno uporabo) in nato v milo podrgnite s čopičem. Ko se milo povsem obarva v odtenek ki je bil na čopiču, ga sperite in nanesite novo količino ter ponovite postopek. Ponavljajte vse dokler se milo ne bo več obarvalo, kar pomeni da je čopič čist. Imejte v mislih da čopiči sčasoma poprimejo odtenek barve ki jo uporabljate, zato zaupajte procesu z milom. Ko milo ne prevzame odtenek barve, boste vedeli da je čopič čist, ne glede na videz vlaken. In ne skrbite če so vlakna čopiča obarvana. Dala bodo iste rezultate kot sicer in zaradi tega ne potrebujete novega čopiča.

 

 

Zaključek čiščenja

Izperite milo z vlaken čopiča in še enkrat uporabite časopis, tokrat, da bi odstranili vodo. In tu se spa trema vašega čopiča, konča. Pustite ga naj se posuši, po možnosti v horizontalnem položaju.

Izognite se skušnjavi da bi čopiče čistili kasneje ali celo jutri in ne po koncu napornega dela. Prav tako odsvetujemo, da čopiče pustite v razredčilu dokler ne najdete časa za čiščenje, saj boste tako zrahljali lepilo ki drži vlakna v kovinskem držalu in občutno zmanjšali rok trajanja čopičev.

 

 

Created by the system www.fast-webshop.com

MzZjMWM1
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico