Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

Ali veste vse o izboru čopičev za oljne barve?

01.11.2017

Ali veste vse o izboru čopičev za oljne barve?

Slikarji profesionalci, vsaj večina, vam bodo brez veliko razmišljanja povedali da je čopič za slikanje najbolj pomemben slikarski pribor. To je enostavno dejstvo in ni dileme da je temu tako. Ti profesionalci v večini slikajo olja na platnu, zato je prav da odgovorimo na vprašanje, kateri čopiči so potrebni in najbolj ustrezni da bi lahko kar se da najbolje izrazili svojo nadarjenost, z oljnimi barvami.

 

 

Elastičnost in stabilnost

Dober čopič bo zadržal svojo prvotno obliko. Ko je prekrit z barvo in po vsaki narejeni potezi, se bo vrnil v prvotno stanje. Imeti mora torej močno strukturo vlaken in istočasno elastičnost. To so predvsem lastnosti čopičev z naravnimi vlakni ,zato se priporočajo prav ti.

 

 

Obstajajo, seveda, tudi čopiči s sintetičnimi vlakni ki lahko enako dobro odgovorijo na ta izziv. Zlahka jih boste prepoznali – proizvajalec bo napisal da so sintetični in ustrezni za slikanje z oljnimi barvami.

Naravna ali sintetična vlakna

Zgoraj omenjen kriterij je najbolj pomemben kriterij in čopič ki temu ne ustreza, enostavno ne morete uporabljati. Naslednja stvar ki je pomembna, je podatek kateri tip vlakna je ustrezen za določene poteze. Čopiči z naravno dlako se običajno izdelujejo v dveh tipih: z ostrimi in kratkimi ščetinami, najpogosteje iz dlake divjega prašiča in z daljšimi, mehkejšimi ščetinami, najpogosteje iz dlake kune. Šetine divjega prašiča so najboljše v velikosti 1,5cm in več in jih uporabljate za začetek svojega dela. Obstaja tudi možnost da boste celotno sliko naslikali s temi čopiči, vendar če želite bolj fine poteze, tanjše linije in naslikati detajle, boste potrebovali čopič z dlako kune. Tudi tukaj je potrebno prebrati opis izdelka. Nekateri čopiči se namreč izdelujejo za vodene barve in nikakor ne ustrezajo slikanju z oljnimi barvami, saj nimajo potrebne elastičnosti.

 

 

Potrebno je omeniti da številni proizvajalci ponujajo čopiče z dlako drugih živali (recimo ponija) ali z umetnimi vlakni (najlon), namenjenim slikanju z oljnimi barvami vendar po nižjih cenah. Teh izdelkov ne smemo podcenjevati saj so lahko zelo dobro izdelani in tako odlična zamenjava. V kolikor nimate dovolj časa ali denarja za eksperimentiranje, potem uberite pot brez tveganja – kuna ali divji prašič.

Dolžina ročaja

Medtem ko je pri slikanju z akrilnimi barvami, dolžina ročaja stvar izbire ali navade, pri slikanju z akvareli se pa priporoča uporaba čopičev s kratkim ročajem, da bi lažje nadzorovali tok in razlivanje barv, se za slikanje z oljnimi barvami priporočajo čopiči z dolgim ročajem, s popolnoma objektivnimi razlogi. Ko slikate z oljnimi barvami, je čopič v vodoravnem položaju, podlaga pa v navpičnem, tako da vam dolg ročaj omogoča potrebno ravnovesje med slikanjem. Poteze bodo bolj sigurne in lažje boste dosegli efekt ki ga želite.

Oblika vlaken

Kar se tiče oblike vlaken, na vašo izbiro naj ne vpliva tehnika oz. oljne barve, pač pa poteze, linije in oblike ki jih želite ustvariti na platnu.

  • Ravni čopiči (vlakna so ravno rezana, lahko bi rekli da v obliki pravokotnika) so najbolj produktivni pri vsaki tehniki, pa tudi pri slikanju z oljnimi barvami. Spretne roke bodo s pomočjo njihovih vlaken lahko ustvarile tako širše kot tanjše linije, tudi trikotne poteze. Te čopiče boste največ uporabljali za barvanje večjih površin ali za prehode iz ene površine na drugo.

  • Okrogli čopiči (imajo okroglo ali rahlo zašiljeno konico) se uporabljajo za tanke linije, za slikanje detajlov ali barvanje manjših površin. Nekateri, malo bolj spretni slikarji lahko z njimi ustvarijo cel spekter linij, do te mere, da drugih oblik sploh ne potrebujejo. Ne glede na to da je ta veščina vredna pohvale, morda ni dobro da se na ta način omejujete.

 

 

  • Čopiči mačji jezik (podobni ravni čopičem vendar je konica zaobljena in so ime dobili ker oblika spominja na mačji jezik) imajo na platnu t.i. kaligrafski efekt in so odlični ko želite da se vaše poteze jasno vidijo. Slabost teh čopičev pri slikanju z oljnimi barvami je, da tako kot lahko nanesejo veliko količino barve, jo lahko tudi odstranijo, pa bo potrebno malo vaje.

  • Filbert čopiči ( če bi raven in okrogel čopič dobila otroka, bi to bil Filbert čopič), so ovalne oblike in takšne so tudi poteze. Lahko jih uporabite ko želite malo bolj nežno gibanje od tistega ki ga nudi raven čopič.

  • Ko je potrebno med seboj povezati dve različni teksturi, je najbolje uporabiti pahljačaste čopiče (samo ime pove da oblika spominja na pahljačo)

Velikost

Velikost čopiča ni toliko odvisna od same tehnike. Čeprav bi velikost morala biti zelo konkretna, saj je oštevilčena, ne obstaja določen standard in je velikost odvisna od proizvajalca. Vsak proizvajalec ima svoje velikosti za katerimi se skrivajo določene dimenzije. Velikost se najpogosteje določi na podlagi širine in dolžine vlaken in velikosti držala vlaken. Tudi če bi obstajal standard pri določanju velikosti, strokovnjaki najbrž ne bi bili enotni v mnenju katera velikost je potrebna ali ustrezna.

 

 

Eno od mnenj ki prevladuje je, da se je treba opredeliti za zlato sredino oz. da zase izberete srednjo velikost, ki vam bo z malo vaje, omogočila slikanje debelejših in tanjših linij za katere ste morda mislili da boste potrebovali drug čopič. Drug način za določanje velikosti čopiča je velikost platna. Večje kot je platno oz. površina ki jo morate pokriti, večji naj bo vaš čopič. Najbolje je seveda da raziskujete in preizkušate razne velikosti.

 

 

Izjemno pomembna stvar glede čopičev s katerimi slikate z oljnimi barvami je čiščenje. Izbrati prave čopiče sploh ni enostavno, zato se jim morate posvetiti in jih z veliko pozornosti čistiti in nato shraniti. Ta proces ni kompleksen, zahteva pa čas, potrpežljivost in pozornost. Temu se bomo posvetili v enem izmed naslednjih blogov.

 

 

Created by the system www.fast-webshop.com

OGViMzRh
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico