Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

Alginat - Neverjetna masa za modeliranje

23.12.2020

Prejeli smo precej vprašanj od vas in smo se odločili da podrobno raziščemo to neverjetno maso o kateri govorijo vsi. Vedeli smo le to, da gre za elastično maso roza barve, da je mehka in čvrsta istočasno in da se na zraku strdi v le nekaj minutah.

Našli smo naziv te mase, kakor tudi umetnika ki z njo ustvarja in zelo rad je z nami delil vse svoje skrivnosti.

Kaj je alginat?

Je sestavina vaše priljubljene poletne slaščice – sladoleda, kar pomeni da je popolnoma varna. Uporablja se predvsem v stomatologiji, zato alginat najdete le v trgovinah kjer se prodaja stomatološki material, v obliki prahu.

Uporabljajo ga tudi kiparji ko želijo izliti model določenega dela telesa, saj je popolnoma varen v dotiku s kožo, tudi občutljivo in nežno kožo otroka. Zelo hitro se strdi, dovolj je od 30 sekund do nekaj minut (odvisno od tipa mase) in že lahko delate zelo natančne odtise. Strjena masa je hkrati elastična zato lahko vsak model izlijete v enem kosu, npr. model roke ki jo boste izvlekli iz mase brez da bi počila.

Kako se uporablja?

Kot že omenjeno, gre za prah ki se kupi v trgovinah s stomatološkim materialom. Na voljo je v različnih vonjih vendar bo za vas bolj pomembno to, da se razlikuje tudi po hitrosti sušenja.

Recimo da želite izdelati model vaše roke. Potrebovali boste pakiranje alginata, vodo in posodo za mešanje (prah ki ga ne boste uporabili, boste shranili v hermetično zaprti posodi do naslednje uporabe). Prahu dodajate vodo po navodilih (običajno v razmerju 1:1) in mešajte ročno ali z mešalnikom. Ni potrebno da je masa idealno gladka, potrudite se le da ne bo večjih kepic.

Posoda naj bo dovolj velika da bo vaša roka oddaljena vsaj 1cm od stranic. V navodili za pripravo mase bo pisalo da uporabite hladno vodo, vendar bo topla voda še dodatno pospešila strjevanje mase.

Roko, katero ste namazali z otroškim oljem ali podobnim izdelkom, pomočite v maso in jo zadržite brez pomikanja, 2 – 3 minute. Ko začutite da se je strdila, roko pomikajte da bi v maso spustili zrak. Rahlo razgibajte prste in izvlecite roko.

Izlivanje skulpture

Vaš model je zdaj pripravljen za izlivanje skulpture. Katerikoli material boste uporabili, bo model neverjetno  natančen in izdelate lahko karkoli.

Edina slabost je ta, da maso lahko uporabite le enkrat.

Za skulpturo uporabite gips, puder za modeliranje, smolo ali izdelke na akrilni bazi. Maso za modeliranje enostavno izlijete v odtis in ko se posuši, odstranite alginat maso z modela. Kasneje ga lahko barvate z akrilnimi barvami, voščenimi pastami, tekočimi kovinami itd...prepustite se domišljiji in se igrajte.

Created by the system www.fast-webshop.com

YmNkMDAz
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico