Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

Kako se odločiti, s katerimi barvami slikati?

10.02.2021

Kako se odločiti, s katerimi barvami slikati?

Vprašanje iz naslova, ki pogosto muči tako profesionalne slikarje, kot tiste katerim je slikanje hobi.

Vprašanje iz naslova, ki pogosto muči tako profesionalne slikarje, kot tiste katerim je slikanje hobi. Ni končnega in konkretnega odgovora, obstajajo pa določene smernice ki lahko pomagajo. Naštejemo lahko osnovne pozitivne in negativne lastnosti vsake tehnike. Tam kjer boste našli ravnovesje med, vam pomembnimi, „za“ in „proti“, tam boste našli barve ki vam najbolj ustrezajo.

 

 

Posploševati je nemogoče, saj je maksimum ki ga bo umetnik dosegel z izbranimi barvami, odvisen od njegovih veščin, izpiljenosti tehnike, kot tudi potrpežljivosti in drugih osebnostnih lastnosti. V kolikor ste natančni in vas moti nered, potem vam najbrž ne ni ustrezale barve ki lahko, recimo, umažejo celoten kotiček kjer ustvarjate. Razen tega, imejte v mislih tudi kakšnega bodočega opazovalca te slike. Različne barve in tehnike izzovejo tudi različne reakcije.

Na splošno gledano, so vodene barve pribor zaradi katerega bodo slike rahlo zamegljene, pridušene. Izzvale bodo ustrezna čustva pri pejsažih na katerih na primer pada dež. Ko so taki pejsaži dobro naslikani, lahko skorajda občutite vlago in mraz, kajne? Oljne barve bodo medtem, v spretnih rokah, dale oblike z jasnimi linijami, ki imajo skoraj vedno bogat videz in enostavno izžarevajo. Katerokoli čustvo želite izzvati, se zdi, da z oljnimi barvami ne morete zgrešiti. Akrilne barve so, lahko bi se reklo, sredina. Za nekatere zlata, za druge bolj žalostna. Znova je odločilna tehnika umetnika, ali bo iz akrilnih barv izvlekel maksimum in tako povečal njihovo podobnost z oljnimi ali akrilnimi barvami.

Vodene barve

Denar ni problem, denarja ni. Prav zato bomo kot prvo prednost vodenih barv navedli – ceno. Namreč, sploh niso drage. Z njimi lahko barvate velike površine ki ne zahtevajo sto odstotno pokrivanje, npr. obraz na beli površini. Še ena prednost, ki je lahko še kako pomembna; zelo hitro se sušijo.

 

 

Na drugi strani je, kot prvo opozorilo dejstvo, da je uporaba teh barv v teoriji zelo preprosta, v praksi pa zahteva ogromen talent in še več vaje. Ne gre zanemariti tudi to, da se napake zelo težko prikrivajo in da je slika v izdelavi zelo krha - ena kapljica vode lahko lahko uniči detajl ki ste ga ustvarjali nekaj ur.

V kolikor ste potrpežljivi, ste pripravljeni vaditi do popolnosti in se tako izogniti napakam, potem boste nagrajeni s fantastičnimi deli te tehniki, ki se bodo povrh vsega še zelo hitro posušila in že bodo pripravljena za razstavo.

 

Naša priporočila
DOBRO BOLJŠE ODLIČNO

 

Oljne barve

Če malo pobrskate po informacijah kdo vse je slikal z oljnimi barvami, boste naleteli na številna velika in slavna imena, od renesanse pa vse do danes. To dovolj pove o vodilni odliki teh barv in to je izredna trajnost, da ne rečeno kar večnost. Enako pomembna je ta lastnost, da oljne barve nimajo konkurence kar se tiče slikanja detajlov in kontrasta med svetlim in temnim. Svetloba se namreč zrcali skozi plasti barve in s tem ustvarja učinek globine. Toda, ker je barva skoraj da večna, tudi sušenje ne more biti stvar trenutka. Oljne slike se sušijo od 6 mesecev pa vse do enega leta. Morda so umetniki v obdobju renesanse lahko tako dolgo čakali, a v 21. stoletju se vsem mudi, pa tudi umetnosti. Obstaja tudi praktična razlaga te negativne lastnosti: marsikaj se lahko zgodi medtem ko se slika suši. Lahko jo uniči prah, insekti ali pa morda kakšno nespretno, človeško bitje. Poudariti je treba tudi to, da se mora pribor, po uporabi, temeljiti očistiti in to s sredstvi ki niso najbolj najbolj zdrava za nas.

 

 

Kakorkoli že, če imate prostor za sušenje in nimate razlogov za ustvarjanje instantnih umetniških del, lahko brez težav zanemarite vse kar smo navedli kot negativno in se odločite prav za te barve.

 

Naša priporočila
DOBRO BOLJŠE ODLIČNO

 

Akrilne barve

Na eni strani so, tako kot oljne barve, tudi akrilne barve idealne za detajle, na drugi strani so pa precej lažje za uporabo kot oljne in vodene barve. Izdelane so na bazi vode in se lažje čistijo in lažje „oproščajo“, zato so idealne za začetnike ki delajo dosti napak. Ampak ker nič ne more biti popolno – te barve lahko vsebujejo različne strupe v svojih pigmentih. Hitro se sušijo, drži, vendar se zaradi tega plasti zelo težko prilagodijo en drugemu, ne vemo pa kolika je dejansko življenjska doba akrilnih barv, glede na to da one same ne obstajajo več kot 50 let.

 

 

Naša priporočila
DOBRO BOLJŠE ODLIČNO


Za konec naj dodamo da je najlažji izbor barve – testiranje. Napisano naj vam služi kot opomba, v kaj se spuščate z izborom določenih barv. Presodilo bo pa tisto kar sami izkusite. Na primer: morda niste perfekcionist, ampak boste to postali ko boste videli da so prav vodene barve tiste, s katerimi lahko ustvarjate umetnost.

 

 

Created by the system www.fast-webshop.com

N2JmMTc1
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico