Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

Ali ste preizkusili les kod podlago za slikanje?

16.12.2020

Najbolj priljubljena podlaga za slikanje je seveda platno, vendar se med slikarji vedno najdejo takšni ki ljubijo izzive, nenavadne materiale ali pa njihove ideje preprosto zahtevajo drugačne oblike izražanja.

Ne glede na to kakšna bo podlaga, mora sliki nuditi trajnost. Za to bomo poskrbeli tako, da bomo upoštevali pravila slikanja in podlago ustrezno pripravili. Neustrezno pripravljena podlaga lahko povzroči matiranje barv, pokanja ali luščenja le teh. Vse te nevšečnosti ne bodo nujno opazne takoj, lahko se pojavijo nekaj mesecev ali celo nekaj let kasneje.

Slikanje na lesu

Vemo da radi eksperimentirate in da vas mika slikanje na različnih površinah kot so škatle, stiropor ali kamni, saj nam o tem pišete. Največ zanimanja ste pokazali za slikanje na lesu, zato bomo danes govorili prav o tem in vseh pomembnih korakih pri izbiri in pripravi podlage.

Lesena podlaga je lahko zelo različna -  deske iz polnega lesa, lesonit, mediapan ali lepljenka ki je zelo razširjena in cenovno ugodna. Lahko gre za samostojne lesene table ali kose pohištva (pokrov škatle, mize, stoli..). V kolikor slikate na deski, mora ta biti popolnoma suha i zaželjeno je da je sestavljena iz več plasti, da se sčasoma ne bi upognila.

Na površino podlage nalepite kos bombažne ali lanene tkanine in izpod tkanine izstisnite vse morebitne zračne mehurčke. Z lepljenjem tkanine ste podlagi zagotovili stabilnost  in se izognili razpokam v barvi zaradi vpliva lesa. Tkanino nato obdelajte kot bi to storili s platnom; premažite ga z lepilom ali akrilnim vezivom, nanesite nekaj tankih plasti primera/gessa. Vsak sloj naj se posuši in nato brusi s finim brusnim papirjem za karseda gladko podlago. Na tako pripravljeni površini lahko slikate s temperami, oljnimi ali akrilnimi barvami.

Dekoracija lesenih površin

Ko želite slikati na kosih pohištva, platno seveda ne pride v poštev in boste vso pozornost usmerili na sam les.

Očistite ga z alkoholom ali kisom in odstranite stare plasti barve ki so morda razpokane, da se ne bi kasneje luščile. Z brusnim papirjem boste poskrbeli da bo površina gladka, nato boste s čopičem ali mokro krpo odstranili ves prah.

V kolikor na lesu obstajajo stare plasti barve, preverite ali so akrilne ali oljne. Na akrilne plasti lahko slikamo tudi z oljnimi barvami, medtem ko obratno ni priporočljivo. Če stari plasti ni, lahko takoj začnete z nanosom akrilni barv.

Uporaba primera ni obvezna, vendar po končanem slikanju, barvo zaščitite z lakom.

Druga možnost je da vendarle uporabite primer v nekaj plasteh (odvisno od pokrivnosti barve in kako gladko površino želite), nato nanesete akrilno barvo in nadaljujete slikanje z akrilnimi ali oljnimi barvami.

Created by the system www.fast-webshop.com

YWQ1Zj
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico