Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

Ste slišali za Plener slikanje?

12.12.2020

( plein – air – na zraku)

S to avanturo so pričeli slikarji v XIX. stoletju. Impresionisti so prvi svoje slike začenjali in zaključevali v naravi, se borili s soncem in sencami, lovili barve ki se nenehno spreminjajo in pri tem uživali. Svoj atelje so v celoti preselili  naravo, kar jim je olajšala tudi pojava barv v tubah (do takrat so ji namreč umetniki pripravljali sami, z dodatki in pigmenti in zato ni bilo priročno slikati zunaj ateljeja).

V kolikor nimate navade da sikate na prostem, vas po tej poti izzivamo da to storite. Ne boste le uživali na svežem zraku pač pa tudi v največji prednosti tovrstnega slikarstva – aktivirani bodo vsi vaši čuti. Veter, vonj smrek, šum reke...vse to boste še kako znali prenesti na platno.

Navodil in pravil za takšno vrsto slikanja ni. Le sprostite se in uživajte. Pa vendarle, kaj je dobro vzeti s seboj?

Platno – tega seveda ne boste pozabili. Razmislite le o tem ali boste uporabili platno na okvirju ali na kartonu. Slednje je lažje prenašati in manjše je tveganje da bi se poškodovalo. Tretja možnost je blok za slikanje z oljnimi in akrilnimi barvami.

Stojalo – ni obvezno a je vsekakor praktično. Najboljša izbira je stojalo v kovčku  s pregradami, kamor boste shranili tudi ves potreben pribor.

Barve – Oljne ali akrilne? V kolikor se odločite za oljne, razmislite o tem kako boste sliko odnesli nazaj v atelje, saj bodo barve še vedno sveže. Če se odločite za akrilne, imejte v mislih da se bodo zaradi sonca in vetra, sušile še bolj hitro kot sicer. Da bi upočasnili sušenje barv na paleti, jih lahko občasno poškropite z vodo.

Čopiči – S seboj vzemite le tiste ki jih boste dejansko uporabili. Svetujemo da zanje vzamete tudi vrečkico z zipom, kamor ji boste shranili po uporabi, namreč; v kolikor ne bodo v stiku z zrakom, se barva na njih ne bo posušila do vaše vrnitve v atelje kjer jih boste temeljito oprali.

Dodatki – Če ste se odločili za slikanje z oljnimi barvami, boste potrebovali razredčilo in terpentin s katerim boste čistili čopiče. Te dodatke lahko pretočite v majhne, priročne flaške, ki zavzemajo manj prostora.

Papirnate brisače ali krpa – za vse mogoče nezgode in brisanje rok, čopičev in ostalega ribora.

Voda – za slikanje, pranje rok in pitje.

Kapa s šiltom – Še kako prav bo prišla. Ščitila vas bo pred soncem in omogočila boljši pogled na barve v naravi, kakor tudi tiste ki jih mešate na paleti in platnu.

Če boste kaj pozabili se ne jezite, saj dan preživet v naravi ne more biti slab dan, sploh če ste s prijatelji. Naužijte se dobre energije in v misli ujemite vse lepe prizore, ki bodo inspiracija za bodoče ustvarjanje.

Created by the system www.fast-webshop.com

NDJmMDE0
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico