Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

Kaj je to eno potezno slikanje - One Stroke Painting?

25.04.2018

Kaj je to eno potezno slikanje - One Stroke Painting?

To je tehnika ki vas bo najbrž presenetila s svojo enostavnostjo in tehnika za katero ni potrebno da ste posebno talentirani in z veliko slikarskimi izkušnjami. Z njeno pomočjo boste zelo hitro dosegli neverjetno elegantne in dekorativne kompozicije. Zahteva pa precej vaje, da bi rezultati bili impresivni, zato je dobrodošlo če ste marljivi, potrpežljivi in vztrajni v kolikor se želite preizkusiti v tej tehniki. Smo vzbudili vaše zanimanje?

 

 

Naziv „One stroke painting“ preveden na naš jezik, bi pomenil eno potezno slikanje in najbolj pomembna značilnost je prav ta - formiranje oblik v več barvah ampak samo z eno potezo čopiča. Popularnost tega načina slikanja v zadnjih letih raste, zahvaljujoč Doni, umetnici iz Amerike, ki je tehniko popolnoma izpilila in ima v svoji delavnici veliko učencev ki nato znanje prenašajo naprej. Tudi na naših prostorih se zdaj lahko tečaj eno poteznega slikanja.

 

 

Predvideva se, da se je ta tehnika pojavila že v XVIII. stoletju kot način okraševanja pohištva in posode. Izkušena roka bi na ta način zelo hitro poslikala predmet in zato je tehnika bila zelo primerna za komercialne namene. Da bi tehniko obvladali lahko obiščete tečaj, kjer vas bodo predavatelji naučili pravil s pomočjo katerih boste najlažje in najhitreje prišli do dobrih rezultatov, vendar lahko le te dosežete tudi sami, z vajo in eksperimentiranjem, s pomočjo video posnetkov oz. tutorialov. V obeh primerih boste potrebovali pribor za delo ki se sestoji iz nekaj primernih čopičev, akrilne barve in debelejšega papirja oz. platen. Nekaj od tega imate zagotovo že doma pa lahko rečemo da ta hobi ni pretirano drag.

Pribor in material ki ga boste potrebovali

Podlaga - Za začetek je vsekakor najbolje uporabiti debelejši papir ali kartone (bele ali barvne) dokler vaša roka ne pridobi dovolj prakse, kasneje pa slikanje preselite na slikarsko platno na okvirju ali preparirano platno na kartonu na katerih bodo vaša dela dobila bolj resen in celovit videz. Podlaga je lahko tudi les, steklo, keramika, plastika ali tekstil, se pa morajo takšne podlage predhodno ustrezno pripraviti. Prav tako je pomembno da je podlaga gladka. Predmete kot so vaze ali kozarci, pustite za kasneje saj poteze na zaobljenih oblikah zahtevajo precej izkušeno roko.

 

 

Barve

V tem primeru je najlažje delati z akrilnimi barvami in kot že veste, primerne so za vse podlage: papir, karton, platno itd. Voda za redčenje barv v tem primeru ni potrebna in ni zaželjena. Če kljub temu presodite da je barva pregosta in na podlagi pušča suho sled, jo lahko redčite z razredčilom za akrilne barve ali podobnim medijem. Seveda lahko delate tudi z oljnimi barvami ali barvami za steklo kakor tudi z barvami za keramiko, vendar je dobro če so te barve pokrivne, da bi učinek bil opazen, kar pa seveda ne pomeni da ne morete eksperimentirati tudi s transparentnimi barvami.

Čopiči

Lahko rečemo da so slikarski čopiči najbolj pomemben del pribora - več kot jih imate, več možnosti vam nudijo. Iz svoje kolekcije izločite ravne, z elastično in gladko dlako, ne preveč mehke kot so npr. čopiči za akvarel, in nikakor ostre kot so čopiči s svinjsko dlako in se uporabljajo za slikanje z oljnimi barvami. Čopiči naj bodo gosti, da bi lahko vpili zadostno količino barve in naj bodo lepo ohranjeni saj „skuštrani“ čopiči niso dobrodošli.

 

 

Če boste kupovali nove čopiče za ta namen, potem kupite prav takšne kot smo jih opisali. Vedno lahko za nasvet prosite prodajalca ali slikarja, saj bi napačno izbrani čopiči lahko na površini povzročili le težave zaradi katere bi hitro obupali. Čuvajte jih in negujte da bi ostali elastični in zadržali obliko saj so za eno potezno slikanje, to najbolj pomembne karakteristike dobrega čopiča. Ne bo odveč če omenimo da boste potrebovali tudi paleto na kateri boste mešali barve in „polnili čopič“ , posodo z vodo kjer boste čopiče prali ter papirnate brisače s katerimi boste nežno odstranili višek vode s čopiča, preden uporabite naslednjo barvo.

 

 

Na ta način se najpogosteje slikajo motivi iz narave - cvetovi in listi, s poenostavljanjem in stilizacijo oblik. Lahko je na eni sliki uporabljena izključno eno potezna tehnika, lahko je samo dopolnilo ali jo pa kombiniramo z drugimi tehnikami okraševanja. Ko se odločite da boste preizkusili eno potezno slikanje, si torej najprej priskrbite ustrezen material. Ko izpopolnite način „polnjenja“ čopiča, kar je ključen element za efekt mehkih prehodov med odtenki in efekt senc ter kasneje osvojite tudi osnovne poteze, vam preostane le še načrtovanje kompozicije in testiranje različnih barvnih kombinacij in podlag, z drugimi besedami - igrajte se in uživajte.

 

3min 45sec

 

Created by the system www.fast-webshop.com

ZjcwNzA0N
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico