Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

5 uporabnih nasvetov naravnost iz slikarskega ateljeja

18.04.2018

5 uporabnih nasvetov naravnost iz slikarskega ateljeja

Prišli smo na idejo da v posvetu s profesionalci za vas pripravimo seznam najpogostejših napak pri slikanju in uporabi barv na splošno, k temu smo pa dodali še nekoliko nasvetov ki jih lahko dobite samo v ateljeju, od umetnikov z veliko izkušnjami. Verjamem da je veliki večini vse to že znano, vemo pa da obstaja precej začetnikov katerim bodo ti nasveti prav prišli. Glede na to da je slikarstvo precej obširna tema, bomo o tem pisali v več blogih da vas ne bi naenkrat zasuli z vsemi informacijami.

 

 

Akrilne barve in voda

Prvi nasvet se nanaša na akrilne barve - po besedah slikarjev, je to pogosta napaka in težava pri začetnikih ki običajno nato krivijo slabo kakovost barv, se pa ne zavedajo da sami grešijo. Namreč, ko uporabljate akrilne barve na podlagah ki ne vpijajo je zelo pomembno da veste da barve mešate z največ 30% vode. Zakaj? Če v barvo dodate več kot 30% vode bo to spremenilo njeno vezno moč in osvobodilo pigmente. S slikanjem naslednje plasti barve ali lakiranjem, boste s čopičem razmazali tudi pigmente ki se niso vezali na podlago, čeprav je prejšnji sloj barve popolnoma suh in se bodo barve mešale ali dobile „umazan“ odtenek. Ko delate na papirju ki dobro vpija, se tega pravila ne rabite strogo držati, papir bo na svoj način vezal pigmente, vendar ko delate na kaširanem platnu le pazite, saj nima takšne vpojne moči. Za slikanje z glazurami, uporabite akrilni gel ali medije za glazuro, namesto večje količine vode.

 

 

 

Problem hitrega sušenja akrilnih barv

Pri delu z akrilnimi barvami, se javlja še en problem, rešitve se pa morda niste spomnili. Kot veste, je značilnost akrilnih barv ta, da se hitro sušijo, kar je včasih prednost, včasih pomanjkljivost. V primerih ko vas hitrost sušenja moti, pripravite razpršilec z vodo in občasno navlažite barve. Vlažite poslikane dele na platnu za katere se želite da se posušijo, kakor tudi samo platno, da bi barve na njem počasneje sušile.

 

 

Mešanje in shranjevanje barv

Izkušeni slikarji svetujejo, da, kadar mešate barve, zmeraj dodajte svetlejšo barvo v temnejšo da bi postopoma dosegli odtenek ki ga potrebujete. Ta nasvet morda zveni kot nekaj kar vedo že osnovnošolci, a vendar; z obratnim postopkom se namreč lahko zgodi da boste dobili (in porabili) preveliko količino barve ki se bo na paleti le sušila in postala neuporabna.

 

 

Če se kljub temu zgodi da imate na paleti barvo a ste že zaključili s slikanjem , izkoristite stare, prazne steklenke s pokrovčkom da bi ohranili barvo za naslednje slikanje. Lahko uporabite tudi plastične lončke ki jih zaprete s prosojno folijo. Pomembno je le to da je posodica z barvo zaprta. Oljne barve lahko shranite v zaprti posodici in vanjo lahko vlijete vodo. Ko boste barvo spet želeli uporabiti, vodo izlijete, barva bo pa še vedno sveža. Na tržišču obstajajo tudi posebne palete z gobicami, ki ohranijo barvo in pa palete ki se lahko zaprejo in se barva ne suši tako hitro kot na odprti paleti.

Izbira palete

Čeprav je to na videz le dodaten pripomoček, je paleta za slikarja zelo pomembno „orodje“. Za mešanje barv uporabite belo oz. svetlo paleto in naj bo dovolj velika da vas pomanjkanje prostora na njej, ne bi oviralo pri mešanju novih odtenkov. Priporočljivo je tudi da je plasticifirana, da podlaga ne bi vpijala barve ali olje iz barve, kar bi pospešilo sušenje. Poseben občutek je imeti tisto pravo leseno slikarsko paleto z odprtino za prst ki je nekako zaščitni znak slikarjev, pa vendar imajo nekateri slikarji raje belo paleto, zaradi boljše preglednosti barv. Obstajajo tudi slikarji katerim je najbolj všeč paleta za enkratno uporabo v obliki bloka, lahko pa uporabite tudi bele krožnike za piknik.

Negujte svoje čopiče

Čopiče nikakor ne puščajte v vodi , sploh pa ne v terpentinu! To je zelo pomembno in enostavno pravilo ki se pogosto krši v naletu slikarske inspiracije. V kolikor je čopič dlje časa v tekočini, , pri mehkejših čopič pa se bo deformirala sama oblika vlaken. Če se boste držali tega pravila, boste podaljšali življenjsko dobo vaših čopičev in posledično privarčevali denar, še posebej če imate v svoji kolekciji drage čopiče kot so tisti za akvarel iz finih, naravnih vlaken. Čistite jih pravočasno, ne ne puščajte na njih barve ki se bo posušila, da bi se izognili kasnejšega reševanja čopičev z raznimi kemičnimi sredstvi.

 

 

Razen tega da boste čopiče sproti čistili in odlagali po opravljenem delu, jih nikar ne pozabite oprati tudi med samim slikanjem. Namreč, če se je na čopiču zadržala barva s katero ste že slikali ali ste z njim mešali barve, se vam bo zgodilo da boste ustvarili "umazan" odtenek in barve na sliki ne bodo imele intenzivnost kot ste si jo zamislili. Zato nikakor ne pozabite tudi na to majhno opravilo.

Created by the system www.fast-webshop.com

NTg0M
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico