Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

Kako izbrati popolno stojalo?

18.10.2017

Kako izbrati popolno stojalo?

Bodisi da ste začetnik, amater ali profesionalec, se morate zavedati da ima slikarsko stojalo zelo pomembno vlogo. Ustrezna oblika, višina pa tudi material iz katerega je izdelan, so lahko zelo velikega pomena pri nastajanju vaših del, kot tudi za vaše fizično zdravje. Dobro stojalo bo poskrbelo za to da bo vaše telo med ustvarjanjem v pravilni drži, kar omogoča prijeten proces dela in podpira vaše delovne navade.

 

 

Četudi ta kos slikarskega pribora ni med najcenejšimi, ima veliko število umetnikov več slikarskih stojal, različnih velikosti in dimenzij, saj ta kos zelo pomemben in bila bi škoda omejevati vašo kreativnost zaradi neustreznega pribora. Ker pa nekje morate začeti, ne glede na finančna sredstva ki jih imate na razpolago, začnite s stojalom katerega lastnosti, vam osebno ustrezajo.

 

 

Sam naziv ki ga uporabljamo za ta kos slikarskega pribora, govori dovolj o njegovem namenu - slikarsko stojalo služi temu, da nanj postavimo platno ki ga spreminjamo v umetniško delo. Kot večina današnjih izdelkov, se tudi slikarska stojala izdelujejo v mnogih oblikah, velikostih in barvah. Zelo pogosto nas raznolika ponudba, lahko le zmede. Seveda pa obstaja zelo enostaven način, kako lahko možnost izbire obrnete sebi v prid. Razmislite kaj natančno od svojega stojala pričakujete in zelo enostavno boste izbrali pravega zase

S katero tehniko največ delate?

Ta podatek je zelo pomemben, saj je oblika slikarskega stojala ta, ki omogoča ustvarjanje brez tehničnih težav in je pomembna enako kot kakovost barv s katerimi slikate. Če uporabljate tekoče medije, akvarelne barve ali tekoče akrilne barve, zagotovo ne želite da bi se razlivale po platnu. V tem primeru, je morda najbolje da delate na mizi ali da izberete stojalo ki ima možnost velikega nagibanja.

 

 

Na drugi strani, v kolikor delate s pastelnimi ali oljnimi barvami, je izredno pomembno da na slike ne pada prah, medtem ko se sušijo. Sušenje je pa dolgotrajno, še posebej pri oljnih slikah. Najlažji način da se izognete prahu je, da se odločite za stojalo ki bo sliko držalo v navpičnem položaju. Takšna stojala so ime dobila po črkah na katere spominja njihova oblika. Obstajajo stojala v obliki črke A in v obliki črke H. Obe vrsti stojal lahko držita platno navpično in najpogosteje lahko sami naravnate stojalo in odločate o tem kako zelo navpično naj bo držalo platna. Da bi se lažje odločili med tema dvema stojaloma, upoštevajte kriterije ki jih bomo navedli v nadaljevanju.

Slikate v zaprtem prostoru ali zunaj?

Če večino časa preživite v ateljeju ali drugem zaprtem prostoru, se lahko odločite za stojalo v obliki črke H. Ta stojala so zelo stabilna, najpogosteje izdelana iz polnega lesa, zaradi česar pridobijo na teži. Prav tako so zelo pogosto zelo visoka oz. se lahko višina prilagaja. Vse to zagotavlja kakovost vašega dela, je pa res da premeščanje tega stojala ni prav ni prijetno. Za tiste, ki radi slikajo v naravi oz. zunaj, obstaja odlična rešitev in sicer; prenosna stojala. So zelo lahka, izdelana iz lesa ali kovine, zlahka se nameščajo in zelo pogosto imajo vgrajen prostor kamor lahko odložite svoj slikarski pribor. Običajno so njihovi podstavki oblikovani tako, da se prilagajajo različnim površinam in tako zagotovijo stabilnost.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Naša priporočila
OTROŠKO STUDENT PROFI ZUNANJE
Штафелај за деца SZ1-M Академски штафелај SZ4 Сликарски држач Madrid Надворешен штафелај Royal

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

V primeru da največ slikate ali rišete v zaprtem prostoru, je prava rešitev stojalo v obliki črke A ali lahko stojalo s tremi nogami. Zlahka se zložijo, premeščajo in prenašajo. Slednji so posebej primerni za risanje skic na papirju, saj v tem primeru ne potrebujete posebno velike stabilnosti.

Koliko prostora imate na voljo?

V kolikor delate v zaprtem prostoru in ne na terenu, še posebej če ste amater ali začetnik, je lahko velikost prostora zelo pomembna. Stojala v obliki črke H so idealna za delo v zaprtem prostoru, vendar zahtevajo tudi idealne pogoje - veliko prostora. Če tega sebi ne morete privoščiti, lahko poiščete stojalo ki bo enako primerno za vaše delo vendar ne zahteva veliko prostora. Odlična rešitev so namizna stojala. Obstajajo celo v pomanjšani obliki stojala v obliki črke H. Imajo torej popolnoma enako obliko, vendar so precej manjših dimenzij in oblikovani za postavitev na mizo. Večina modelov se lahko zloži in pospravi, da bi sprostili mizo medtem ko ne ustvarjate.

 

 

Kako velika platna uporabljate?

Ko gre za velikost platna, žal ni rezervne možnosti. Če ustvarjate zgolj na velikih platnih, potem je edina rešitev stojalo v obliki črke H. Samo to stojalo je lahko dovolj stabilno in samo po sebi dovolj veliko in prilagodljivo. Če ustvarjate na manjših platnih, se lahko odločite za katerokoli drugo (ekonomično) vrsto.

Kaj je še pomembno in kaj še obstaja?

Na voljo je velika izbira stojal, katerih edina vloga je razstava že končanih del. Neredko so ta stojala zelo lepo oblikovana in izbirate jih na podlagi tega kako se bodo prilagodila vaš prostor in kako enostavna so za prenašanje, ali celo koliko platen lahko nanje postavite. Imejte v mislih to, da zagotovo niso dovolj prilagodljiva da bi jih lahko uporabljali med slikanjem.
Obstajajo tudi stojala za otroke. Njihova vloga, namreč to da so namenjena otrokom, bo jasno označena, vi morate le izbrati stojalo ki je najbolj primerno za vašega malega Dalija.

 

 

Slikarska stojala se danes izdelujejo v več barvah, čeprav njihova funkcija ni dekorativna. Naj vas to ne zmede pri vaši izbiri. V kolikor želite stojalo barvno prilagoditi vašemu prostoru, je že lepo imeti tudi to možnost izbire, vendar če vam to ni pomembno, se je proizvajalec zagotovo potrudil da model ki ga želite, obstaja tudi v nevtralni različici, v barvi naravnega lesa. Razen tega, ni slabo preveriti ali je samo stojalo premazano z oljem ali ne, saj ga boste morda želeli sami prebarvati ali okrasiti s kakšno drugo tehniko, npr. decoupage.

 

 

Če dobro razmislite o odgovorih na vprašanja v podnaslovih, boste zagotovo našli pravo rešitev glede tega, katere značilnosti naj bi imelo vaše stojalo. Ko najdete pravo obliko in material, je čas da pogledate v vašo denarnico. Ne glede na to ali vas zanima stojalo ki velja za drago ali tisto ki je najbolj ekonomično, boste zagotovo našli tisto ki je pravšnje za vas, saj vsaka vrsta stojal ponuja tako dražje kot cenejše modele. Ne varčujte preveč, saj je stojalo naložba za bodoč uspeh vaših umetniških del. Vedno imejte v mislih da ceno stojala ne narekuje njegova kakovost, pač pa njegove možnosti.

 

 

Created by the system www.fast-webshop.com

NTRiYWQ0M
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico