Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

5 najbolj pogostih zmot o oljnih barvah

28.11.2020

Danes bomo razjasnili 5 zmot o oljnih barva in slikanju na splošno saj nas pogosto ovirajo v procesu ki bi moral biti čisti užitek, brez dodatnih skrbi.

Ali lahko mešamo barve različnih proizvajalcev?

Seveda jih lahko mešamo in to velja tudi za akrilne barve, tempere, barve za tekstil ali keramiko. Ne smemo mešati le barv na različnih bazah, npr. oljne z akrilnimi, razen če smo prvi sloj slike naslikali z akrilnimi barvami in ko se le ta popolnoma posuši, nadaljujemo s slikanjem z oljnimi barvami.

Barve ki so na isti bazi, razlikujejo se le po proizvajalcu, pa lahko brez težav mešamo do mile volje, npr. UMTON in Royal Talens.

Se lahko z oljnimi barvami slika le na platnu?

Zaradi izraza „olje na platnu“, bi lahko to pomislili, a seveda ni tako. Z oljnimi barvami lahko sikate na katerikoli površini, če je le ta ustrezno pripravljena, da bi slika na njej bila trajna. To je lahko karton, lesonit, lesena površina, debelejši papir ali kak drug material katerega boste pripravili za slikanje.

Ali so slike z živim modelom bolje od tistih ki so slikane na podlagi fotografije?

Ta dilema ni vezana samo za slikanje z oljnimi barvami. Slikanje živega modela ima seveda svoje prednosti vendar zagotovo ne odredi kakovosti slike. Živ model vam omogoča več zornih kotov opazovanja, pogled v podrobnosti in vpogled v karakter opazovanega. Če gre za slikanje narave, so v proces vpleteni vsi vaši čuti, kakor tudi vaša čustva. Ima pa slikanje živega modela svoje pomanjkljivosti. Recimo časovno omejenost ali spremembo svetlobe ki narekuje nenehno spreminjanje senc.

Je neizbežna uporaba dodatkov za oljne barve?

Ne, njihova uporaba ni neizbežna. Marsikdo se ne loti slikanja z oljnimi barvami prav zato, ker misli da s tem sovpada uporaba številnih majhnih flašk z raznimi pripravki in se takšno slikanje zdi precej zapleteno. Slikate lahko le z barvami, ne da bi jih redčili a za čiščenje čopičev boste vendarle potrebovali terpentin. Svetujemo vam, da vendarle spoznate vse dodatke in njihove učinke, prav tako da ne uporabljate laneno olje ali terpentin samo zato ker ste naučeni da je tako treba.

Oljne barve so namenjene le profesionalcem?

Ni res. Oljne barve so za vse potrpežljive ljudi, za vse vas ki vam ustreza počasno sušenje barve in obožujete lesk in toplino teh barv. Lahko ste popoln amater, a morate dobro spoznati njihove značilnosti in preizkusiti dodatke, da bi se lahko prepustili slikanju ki ustreza vaši senzibilnosti. Ko se slika gradi po plasteh, bo to zahtevalo več časa kot akrilne barve, zato se pred samim slikanjem z oljnimi barvami, oborožite s strpnostjo.

Created by the system www.fast-webshop.com

ODk0ODJ
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico