Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

Kakšna je razlika med Fluo, Fosfor in Neon barvami?

02.12.2020

Obstaja toliko različnih barv, z različnimi nameni in učinki in z njihovo pomočjo lahko realizirate tudi najbolj nore ideje. Zaplete se lahko le ko je med vsemi možnostmi ki se ponujajo, potrebno izbrati tisto pravo. Kljub temu da se proizvajalci trudijo z imeni in zgovornimi embalažami, nas lahko zmedejo, posebej ko govorimo o fluoresecentnih, fosforoscentnih in neon odtenkih. Pojasnili vam bomo razliko med njimi.

Skupno jim je to da vse na nek način svetijo, bleščijo. Sestavine teh barv oz. kemija, bodo odločile na kak način bodo zablestele ko jih uporabite. Zakaj bo to teh učinkov prišlo je stvar fizike in mi se ne bomo ukvarjati s temi znanostmi, pač pa le s tistim kar je vidno s prostim očesom.

NEON odtenki

Neon je plin ki pod določenimi pogoji sveti, vendar to ne pomeni da bodo vse barve z oznako „neon“, svetile v temi. Ta oznaka pomeni predvsem to, da bodo barve izrazito močne in kričeče na dnevni svetlobi, v temi pa bodo zasvetile le po UV lučmi.

Trenutno so v trendu oblačila in obutev v teh barvah, na primer superge ki jih je nemogoče ne opaziti saj je pogled na te barve, še posebej če je dan jasen in sončen, lahko celo neprijeten. Najdete jih lahko v obliki akrilnih barv, mase za modeliranje ali barv za teksti in nudijo številne možnosti za eksperimentiranje.

FLUORESCENTNE barve

Fluorescentne ali UV aktivne barve so lahko diskretno obarvane, v močnih odtenkih, lahko so pa popolnoma transparentne in nevidne na dnevni svetlobi, medtem ko bodo v temi še kako opazne. Brez UV žarkov ne bodo sijale.

Pogosto se uporabljajo na t.i. UV zabavah, v obliki napisov na stenah, majicah itd...
Kupite jih lahko v obliki kulija ali flomastra in idealne so za pisanje tajnih beležk. Edina težava je, da bodo popolnoma nekoristne, v kolikor nimate UV luči.

FOSFOROSCENTNE barve

Ko se srečate z izdelkom kjer je naglašeno da je obarvan z fosforoscentno barvo, ste lahko prepričani da bo le ta, brez kakršnekoli umetne svetlobe, določen čas svetil v temi. Edini pogoj je, da je predhodno bil izpostavljen svetlobi, saj se na ta način „polni“ da bi lahko v temi svetil. Zagotovo ste se vsi srečali z zvezdicami polepljenimi v otroških sobah in te so pravšnji primer tovrstnih barv.

Najbolje jih je nanašati na bele, mat površine, zaradi najboljšega učinka pigmentov. Bolj kot je debela plast barve, bolj bo barva izražena. Priporočamo nanos več tanjših plasti. Praviloma so te barve akrilne in jih lahko nanašate na vse površine.

Na samem začetku teksta smo omenili da nas proizvajalci lahko zmedejo z nazivi in embalažami, zato pred nakupom razmislite kakšen učinek želite z barvo doseči, da bi kupili tisto pravo.

Created by the system www.fast-webshop.com

MGM1O
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico