Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

5 neobičajnih podlag za slikanje in decoupage

25.11.2020

Moderna umetnost omogoča slikarjem popolno svobodo kar se tiče tehnik, materialov in slikarskih podlag. Vemo, da so slikarjem še vedno najbolj priljubljena platna, karton in morda les a zakaj ne bi poskusili še kaj drugega kjer se morda najdemo? Izvirnost in inovativnost vedno prinašata dodatne točke zato bodite pogumni in poskusite kaj drugačnega.

Papir in karton kot nosilca slike

Slikanje na papirju in kartonu ni nič neobičajnega a bomo vseeno omenili nekatere možnosti. To so namreč odlične podlage, sploh če ste umetnik v razvoju in še vedno eksperimentirate. Kupite lahko poseben papir za slikanje z oljnimi ali akrilnimi barvami, s slednjimi pa lahko slikate tudi na navadnem papirju, brez predhodne priprave. Tanjši papir se bo gubal med samim nanosom barve in med sušenjem, zato ga ne priporočamo.

V prodaji boste našli tudi že pripravljene kartone za slikanje z oljnimi in akrilnimi barvami. To so več ali manj lepenke, prelepljene s platnom in končni videz takšnih slik je lahko fenomenalen, sploh če so postavljene v okvir.

Steklo in porcelan

Steklo in porcelan zahtevata posebno pripravo. Pomembno je da jih temeljito očistimo s čistilom in vodo in jih obrišemo z alkoholom, da bi se barva kar se da dobro oprijela površine. Ko je površina suha, se lotimo slikanja z barvami za steklo ali akrilnimi in oljnimi barvami, v kolikor bo predmet služil samo v dekorativne namene.

Če boste uporabljali oljne/akrilne barve, na površino pred tem nanesite primer in po končani poslikavi svoje delo zaščitite z lakom, kar bo preprečilo luščenje barve.

Slikanje na steni

Poslikane dele zidu, imenujemo murali. Zanje praviloma uporabljamo akrilno oz barvo za na vodeni bazi. Sama priprava stene je odvisna od tega v kakšnem stanju je. Najlažje je seveda slikati na ravnih stenah, brez vlage in površinskih poškodb.

Kovina in plastika

V tem primeru je najbolje izbrati akrilne barve. Tudi oljne vendar le z predpripravo, ki je podobna tisti na steklu in porcelanu. V kolikor je podlaga zelo gladka, jo lahko blago drgnete z brusnim papirjem, da bi se barva precej bolje oprijela površine.

Stiropor

Stiropor je podlaga ki je zelo primerna za decoupage in podobne tehnike. Ker se v tem primeru uporabljajo akrilne barve, je priprava za poslikavo in decoupage, popolnoma enaka. Pred nanosom drugih barv, lahko površino prelepite s tanjšim papirjem in nanj nanesete primer maso, da bi dobili gladko površino. Tak način dela je značilen za izdelavo gledaliških lutk.

Created by the system www.fast-webshop.com

ZjY1YzM3MT
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico