Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

Ali veste res vse o polimerni glini?

14.11.2020

Ročna dela, v zadnjih nekaj letih, uživajo veliko popularnost in so zasluženo zasedla prestol. Razlog za to so vedno lažje dosegljivi materiali ki vzpodbujajo kreativnost profesionalcev, kakor tudi tistih ki ustvarjajo ljubiteljsko, iz hobija. Ena od najbolj sijočih zvezd na trgu ročnih del je zagotovo nakit ki je odlična imitacija predmetov ki nas obkrožajo in polimerna glina. Zagotovo ste že kje opazili uhane v obliki hamburgerja, morda ste srečali koga ki ima zelo realistično jagodo okrog vratu ali pa vas je navdušil obesek za ključe ki je tako lepo narejen, da ste pomislili da nekdo v žepu nosi pravi muffin. Vse se to in še več lahko izdelate s tem materialom ki se zlahka oblikuje, ni drag in ustreza tako amaterjem kot profesionalcem.

Polimerna glina je izdelek na bazi polimera polivinil klorida, bolj znanega kot PVC (najbrž so vaša prva misel bila okna, ko ste to prebrali). To je masa , ki se sčasoma strdi, da bi pa zadržala obliko katero ste ji vi dali, je dovolj da jo za določen čas pustite na visoki temperaturi (npr. v pečici). Lahko bi rekli da je njen sorodnik plastelin. Njene lastnosti precej olajšajo ustvarjanje trajnih umetniških del, je pa oblikovanje enako enostavno kot oblikovanje plastelina. Ta material mehke teksture je dosegljiv v več odtenkih kar je še en razlog zakaj je priljubljen med umetniki. Še ena dobra lastnost je ta, da ni toksična in je dokazano da je popolnoma varna in otrokom prijazna.

Polimerna glina ima mnogo nazivov in prevodov na naš jezik, kar nas lahko zmede ko govorimo o tem izdelku. Pogosto ji rečejo masa za modeliranje, zelo prisoten je pa tudi naziv FIMO. Tudi na tujih tržiščih obstaja več nazivov, v angleško govorečih področjih ji rečejo Sculpey. To zmedo je enostavno rešiti - Sculpey in FIMO so pravzaprav ime znamke. Ni nenavadno da proizvajalec svojemu najbolj prepoznavnemu izdelku nadene ime ki je istočasno naziv podjetja. (morda prav to počnete s kaladontom - namesto da uporabite izraz: zobna pasta).

FIMO je pravzaprav izdelek znanega podjetja Staedler. Prva izdelana polimerna glina se je tudi tako imenovala in potem ni nič nenavadnega da enak izdelek drugega proizvajalca, enako imenujemo. Danes lahko FIMO najdete v več različicah - za profesionalce, za hobi umetnike in za amaterje, vsem je pa skupen imenovalec kakovost in velika izbira barv ki vsekakor prispeva k zadovoljstvu po končanem delu. Razen gline, Staedler ponuja tudi precej kalupov da jo lažje oblikujete in velika izbira kalupov še kako vzpodbuja kreativnost. Zgoraj omenjen Sculpey je prav tako zelo znan izdelek in se njegovo ime uporablja kot sinonim, prav tako kot FIMO. Tukaj so še Cernit, Premo i mnogi mnogi drugi.

Če se sprašujete katerega kriterija se držati pri izboru proizvajalca, žal nimamo univerzalnega recepta saj ima vsak svoje kvalitete in pomanjkljivosti. Cernit je na primer znan kot najboljša izbira za tiste ki oblikujejo lutke, medtem ko je FIMO izbira tistih ki izdelujejo nakit. Premo hvalijo tisti katerim je najbolj pomemben odtenek izdelka. Vse je seveda individualno in izkušnje so različne. Najbolje je da preizkusite čim več izdelkov, da bi ugotovili kateri vam najbolj ustreza. Najbolj pomembno je da glino kupite od prodajalca ki mu zaupate dovolj, da veste da bo izdelek svež in da mu ni potekel rok trajanja.

Zelo pomembno je da veste, da boste polimerne gline morali fiksirati v pečici. To seveda ni nič težkega, in vsak ima pečico, je pa res da obstajajo tudi ljudje ki jo bodo v ta namen prvič uporabili. Vsak proizvajalec bo poskrbel za natančna navodila na koliko stopinjah in kako dolgo je potrebno izdelek pustiti v pečici. Eno je sigurno - držite se navodil, tudi če vam izkušenj ne manjka. Proizvajalci svetujejo da če že spreminjate čas sušenja v pečici, da ga nikakor ne skrajšate, lahko ga le podaljšate. Priporočljivo je da svoje kreacije med sušenjem pokrijete. Lahko npr. uporabite aluminijske posode - eno spodaj in drugo zgoraj.

 

Created by the system www.fast-webshop.com

ODc1NWIyOT
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico