Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

Ali veste vse o strukturnih gelih in pastah?

11.04.2018

Ali veste vse o strukturnih gelih in pastah?

Če se ukvarjate s slikanjem ali uživate v decoupagu in podobnih tehnikah, ste se najbrž srečali s strukturnimi pastami in geli in se spraševali na kakšen način se uporabljajo in kako bi jih lahko uporabili pri vašem ustvarjanju. Tudi če jih že uporabljate, se lahko zgodi da ne poznate vseh njihovih oblik in možnosti saj je na tržišču precej novosti v tej kategoriji in vsekakor ne bo odveč če preberete naš današnji blog in izveste kaj novega.

 

 

Strukturna pasta

Strukturne paste ali akrilne paste za modeliranje, so v osnovi zmesi akrilnega medija in ustreznega polnila. Razen polnila v akrilnem mediju, so lahko dodani pigmenti ki bodo pasto obarvali ali različne celice ki boso spremenile njeno strukturo in bo pasta dobila efekt finega ali grobega peska, snežni efekt ali fino strukturo z bisernim leskom. Dosegljive so torej v več različicah, vendar je vsem strukturnim pastam skupno to, da jih boste dobili v lončkih kot gosto ali tekočo zmes in da bodo po sušenju neprosojne, čvrste, vodoodporne in mat.

 

 

Ker so na bazi vode, imajo ti izdelki številne možnosti. Lahko spreminjate njihov videz z dodajanjem pigmentov, akrilnih barv, past s pigmenti, peska ali kakšnih drugih prahov. Mešate jih in nanašate s pomočjo slikarskih lopatk, podlaga je pa lahko les, slikarsko platno, papir, karton, pa tudi steklo in kovina če predmetu zagotovite ustrezno pripravo in pazite na debelost plasti ki jih nanašate.

Da bi se plast strukturne paste posušila je potrebnih vsaj 30 minut, če so plasti debelejše pa tudi nekaj ur. Vse dokler je sveža jo lahko obdelujete - oblikujete različne vzorce z ostrimi predmeti ali gumijastimi glavniki, dodajate ali odvzemate ipd., lahko pa delate na že posušenih plasteh - jih brusite, rezbarite, barvate z akrilnimi ali oljnimi barvami. Debele plasti je najbolje doseči z nanašanjem tankih, ki se bodo posušile pred nanosom naslednje, saj boste tako preprečili pokanje paste.

 

 

V decoupagu se strukturna pasta najpogosteje uporablja v kombinaciji s šablonami. Za bolj drobne vzorce bodo primernejše bolj fine paste kot so npr.: barvne stencil paste ki bodo zapolnile praznine in vam dale gladko obliko brez ostrih robov. Kompatibilne so z vsemi izdelki na bazi vode, kar nudi precej možnosti. Čez popolnoma suhe plasti pa lahko nanašate tudi izdelke na oljni bazi (oljne barve, voščene paste, laki), kar bi pomenili - igre brez meja.

 

 

Uporaba strukturnih gelov

Strukturni gel bo, za razliko od paste, po sušenju postal prosojen in bo imel lesk (razen če uporabite poseben gel z mat efektom). Primeren je skoraj za vse površine, kot pasta, ampak za razliko od past bodo plasti gela elastične in ne bodo pokale. Prav tako se lahko kupijo v precej različicah - z leskom, mat, z drobnimi kristali ali strukturami v različnih gostotah. V slikarstvu je zelo uporaben za mešanje z akrilnimi barvami in za doseganje debelejših in bolj grobih nanosov ki zadržijo svojo obliko po nanosu - impasto (glede na to da je akrilna barva nagnjena k razlivanju). Primeren je za doseganje akrilnih glazur - ko v gel dodate zelo malo količino akrilne barve, bo posušen sloj obarvan ali prosojen in lesketajoč, z več takimi plastmi pa dosežete bogat videz, podobno kot z glazurami v oljnem slikarstvu a v krajšem času, seveda.

 

Tudi gele lahko kombinirate z drugimi izdelki na bazi vode ali vanje dodajate prah, kroglice, bleščice ipd., ker pa ima gel moč vezave se lahko uporabi tudi kot lepilo pri kolažih ali za lepljenje različnih stvari v decoupagu. Lahko se uporabljajo tudi kot zaključni sloji, še posebej geli z visokim sijajem saj ustvarijo efekt steklene površine.

 

 

Ker tržišče ponuja številne izdelke in so možnosti neskončne, nazivi pa zelo podobni, vam svetujemo da se posvetite opisu izdelka in priporočilom proizvajalca, da bi kupili prav takšnega ki vam ustreza. Imejte v mislih tudi to, da v opisu morda niso navedene prav vse možnosti saj so opisi običajno kratki, zato se ne bojte eksperimentirati.

Created by the system www.fast-webshop.com

NjRmM
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico