Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

6 Stvari, Ki Počasi Uničujejo Vaše Čopiče!

24.06.2021

6 Stvari, Ki Počasi Uničujejo Vaše Čopiče!

Kaj najbolj škodi čopičem? Kako jim zmanjšamo rok uporabnosti?

To je nekaj prvih stvari, ki vas bodo naučile, ko greste v likovno šolo ali delavnico, saj - brez orodja ni poklica. Prvi nasvet je da čopiče moramo ohraniti - ker so najmanjši in najpomembnejši del pribora.

Čopiče ne puščajte v vodi

Ščetine čopičev so pritrjene z lepilom in pritiskom, običajno ima lesen lakiran ročaj in kovinsko držalo ščetin (ferula). Niti lepilo, niti kovina niti les ne marajo dlje časa stati v vodi. Torej, če vaš čopič nekaj ur preživi potopljen v vodi, se bo lak z ročaja odlepil, lepilo se bo sprostilo in ščetine bodo začele odpadati, kovina pa bo lahko zarjavela. Enako velja za terpentin, ker gre za topilo, zato bo škoda nastala v veliko krajšem času. Če čopiče iz nekega razloga pustite v vodi ali terpentinu, naj bodo potopljeni samo ščetine do kovinskega dela (ferule).

Čopičev nikoli ne puščajte neopranih

Nekoliko je v redu, da se barva na čopiču posuši po barvanju s temperami ali akvarelnimi barvami. Če pa se oljna ali akrilna barva na čopiču posuši, ga lahko takoj zavržete, ker ga ne boste mogli več oprati. Naš nasvet je, da če nimate časa, da temeljito operete čopiče, vsaj s krpo odstranite barvo in jih nato zavijte v folijo. Tako lahko ostanejo nekaj ur, do prve priložnosti za umivanje. Resda obstajajo načini za raztapljanje posušene barve, vendar čopič po takšni obdelavi nikoli ne more biti kot je že bil.

Čopiče ne umivajte z vročo vodo

Bodite pridni, umivajte čopiče takoj po barvanju, vendar nikoli z vročo vodo. Razlog za to je spet lepilo, ki se bo pod vročo vodo zmehčalo in sprostilo. Nočete, da bi ščetine padale po celotni sliki. Uporabite mlačno vodo in milo (prej terpentin, če gre za oljne barve).

Po pranju jih ne sušite obrnjeni navzgor

Razlog? Voda, ki je na vrhu čopiča, bo začela odtekati v kovinski del (feruli) in proti lesenemu ročaju. Že veste, da nobenemu delu čopiča ne bo všeč. Najbolje je, da vodo čim bolj iztisnemo iz ščetin, nato pa čopič položimo na krpo ali prtiček in pustimo, da se posuši v vodoravnem položaju. Ali pa uporabite enega od držal čopičev.

Ne shranjujte jih obrnjeni navzdol

Ko so čopiči oprani in suhi, jih je treba shraniti do naslednje uporabe. Vendar pa ni vseeno kako, a ne?! Shranite jih lahko v vodoravnem položaju ali pa v posodah (kot to običajno počnemo), vendar nikoli tako, da so ščetine čopičev obrnjene navzdol, ampak konico čopiča vedno obrnite navzgor. Če bi ščetine čopiča obrnile proti dnu posode, bi jih pritisk na ščetine trajno deformiral, še posebej, če govorimo o finih naravnih čopičih. Tako boste dobili tudi boljši nadzor in olajšali iskanje želenega čopiča.

Created by the system www.fast-webshop.com

NzNhNWVk
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico