Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

Mit ali resnica: So oljne barve res toksične?

18.11.2020

Škodljivost oljnih barv je pogosta tema v slikarskih krogih. Nekatere moti močan vonj ki ga je še kako moč čutiti v prostoru kjer se slika z oljnimi barvami, drugim, na splošno, ne odgovarja misel na delo s toksičnimi materiali. Med slikarji so tudi nosečnice, nekateri delamo v prisotnosti otrok in hišnih ljubljenčkov, ali pa se preprosto trudimo živeti zdravo in ustvarjati zdravo delovno okolje. So torej oljne barve res nekaj česar se je treba izogibati?

Vonj oljnih barv

Ko govorimo o vonju oljnih barv, se to pravzaprav nanaša na vonj terpentina, ki se uporablja za redčenje barve ali za pranje čopičev. Sama oljna barva, nima posebnega vonja in ni škodljiva. Tudi če bi jo pojedli ne bi bilo nevarnih posledic, vam pa to seveda odsvetujemo. Izdelana je iz olja in pigmentov in večina le te je povsem varna. Previdni bodite le s kovinsko belo barvo, kadmijem in kobaltom (izognite se vdihovanju, zaužitju s hrano).

Torej, v kolikor si po slikanju umijete roke, nimate razloga za skrb. Toksične kovine v določenih barvah niso nevarne, če je uporaba zmerna. Lahko se jih pa seveda izogibate in uporabite alternative možnosti - sintetične različice.

Ali so hlapi terpentina škodljivi?

Razredčila lahko vsebujejo toksične sestavine in da, hlapi terpentina so škodljiv vpliv na vaše zdravje. Glede na to da se jim je nemogoče izogniti, jih morate uporabljati varno – flaške sproti zapirajte in odprite okna. Določeni umetniki, kljub vsakodnevni uporabi, ne čutijo nikakršnih posledic, svetujemo pa da poslušate svoj organizem. Ugotovite lahko namreč da vam izdelek enega proizvajalca ne prija, medtem ko drugega uporabljate brez težav. V kolikor začutite slabost ali vrtoglavico, je morda bolje da ta izdelek ne uporabljate več in poiščete primernejšega.

Če se želite v celoti izogniti škodljivim hlapom, uporabljajte medije ki ne vsebujejo razredčil ali oljne barve ki so v osnovi bolj redke in jih ni potrebno redčiti, npr. Rembrandt barve. Ko čistite svoje čopiče lahko to počnete na odprtem prostoru in tako dodatno zmanjšate izpostavljenost toksinom.

Škodljivost lakov

Hlapi večine lakov so škodljivi in zato priporočamo lakiranje na odprtem prostoru ali v prostoru z odprtimi okni. Izbirajte lake z nizko stopnjo škodljivih hlapov. Precej umetnikov slik ne lakira, saj jim ni všeč končni videz.

Oljne barve ki se redčijo z vodo in njihove prednosti

V kolikor vas moti vonj terpentina, lahko uporabljate vodotopne oljne barve, kot so Cobra barve, proizvajalca Royal Talens. Čopiče bi v tem primeru čistili z vodo, za redčenje barve pa uporabljali posebne medije brez razredčil, kakor tudi lake.

Več o teh barvah lahko preberete v enem izmed naših člankov. Obstaja torej dovolj preventivnih možnosti ki omogočajo bolj zdrav način uporabe oljnih barv. Dva osnova pravila sta: sproti zapirajte flaške terpentina in drugih razredčil in uporabljajte jih zmerno, v sproti prezračenem prostoru.

Raziskujte, kajti tako boste zagotovo našli pravi način ki vam bo omogočil da uživate v slikanju z oljnimi barvami, sproščeno in brez skrbi.

Created by the system www.fast-webshop.com

ZTQ1YWVm
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico