Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

Če želite sami uokviriti platno - morate vedeti naslednje!

09.12.2020

Čeprav je najbolj enostavno kupiti že pripravljena slikarska platna, obstaja precej slikarjev ki to še vedno počno sami. Za nekatere je to ritual, drugi potrebujejo specifične dimenzije ali pa za svoj način slikanja potrebujejo posebno pripravljena platna oz. strukturo le tega.

Dodaten razlog zakaj slikarji sami izdelujejo okvirje, je transport – slikarji so namreč pogosto na poti in s seboj seveda nosijo slikarski material.

V kolikor tudi vam bolj ustreza da svoje platno pripravite sami, preberite nasvete in se seznanite z nevšečnostmi s katerimi se lahko srečate.

Težave pri izboru pravih letvic

V nakup se boste odpravili ko boste določili potrebno velikost okvirja. Kljub temu da zveni enostavno, dobro razmislite kakšne in koliko letvic potrebujete. Od njih je namreč odvisna stabilnost okvirja in končni videz slike.

Letvice delimo na zatezne (za stranice okvirja) in srednje, ki dajo čvrstost okvirju. Srednje morajo imeti zobce s pomočjo katerih se bodo umestile med osnovne letvice. Nekatere so na sredini odrezane tako da bodo omogočile križanje in poskrbele za varnost velikih formatov (gallery), druge so brez vdolbin in zobcev (standardne).

Vaš okvir je lahko:

Okvir s stranicami krajšimi od 70 cm

Za tak okvir bodo zadostovale 4 zatezne letvice. Če je okvir 50x70, boste potrebovali 2 letvici 70cm in dve 50cm. Srednje letvice niso obvezne, lahko pa seveda tudi tak okvir ojačate z njimi. Kako izbrati pravo dolžino?

Od dolžine krajše zatezne letvice boste odšteli njeno širino z obe strani. Če je njena širina 3,5cm, boste torej odšteli 7cm. Če je okvir 50x70cm, bo srednja letvica dolga 43cm. Glede na to srednje letvice ki so krajše od 71cm nimajo zobca za postavitev, je njihova dolžina povečana za 2mm in bo tako čvrsto stala med zateznimi letvici – super, kajne?

Okvir s stranicami daljšimi od 70 cm

Pri takšnih okvirjih so srednje letvice obvezne. Vse zatezne letvice Gallery daljše od 70cm imajo bočno vdolbino v katero boste umestili srednjo letvico - vse srednje letvice Gallery daljše od 70cm imajo zobec ki se bo v to vdolbino ulegel.

Poglejmo na primeru za okvir 60x90 kjer je širina letvice 4,5cm:

Potrebovali boste:

- 2 zatezni letvici 60cm
- 2 zatezni letvici 90cm
- 1 srednja letvica 51,2cm (60cm – 9cm = 51cm). Zaradi širine letvice, odvzamemo 2x4,5cm

Okvir s stranicami daljšimi od 100 cm

Če sta obe stranici okvirja daljši od 100cm, ga je potrebno ojačati s križnimi letvicami. Dolžino srednji letvic boste določili po že znanem principu, le da boste tokrat potrebovali dve.

Za okvir 100x130cm boste potrebovali:

- 2 zatezni letvici 100cm
-
2 zatezni letvici 130cm
-
1 srednja letvica 91,2cm , za stabilizacijo daljše stranice(~100 - 9 cm)
-
1 srednja letvica 121,2cm, za stabilizacijo krajše stranice (~130 - 9 cm)

Težave pri združevanju kotov

Ko imate vse potrebne letvice, jih je treba združiti. Hitro boste ugotovili kako, pomembno je le da so letvice obrnjene na isto stran in da so vsi koti, pravi koti.

Postavitev srednjih letvic

Srednje letvice z zobci, ne bodo težava saj jih je treba le umestiti v vdolbine na zateznih letvicah. Enako velja za križne letvice, katere boste morali rahlo udariti s kladivom da bi se združile.

Bolj težavno bo delovalo združevanje klasičnih srednjih letvic ki nimajo zobcev, vendar je pomembno le to, da jih namestite na sredino, s simetričnimi razmaki in pod pravim kotom.

Umestili jih boste med osnovne letvice in pritrdili z žeblji ali spajkalnikom.

Kot ste že opazili, so v ponudbi letvice različnih širin, 4,5cm in 3,5cm. Vedno bodite pozorni na opis in širino letvic, saj osnovne in srednje letvice lahko spajate le če so iz iste serije oz. iste širine.

Gallery letvice s širino 4,5cm imajo možnost križanja iz z njimi lahko ustvarite okvire do 150x200cm

Standardne profi letvice s širino 3,5cm nimajo možnosti križanja, kar pomeni da nimajo zobcev in jih le umestite v notranjost okvirja, pritrdite pa z žeblji ali spajkalnikom.

Najdaljša srednja letvica v ponudbi je 93,2mm kar določa največji možen okvir 200x100cm.

V naslednjem članku vam bomo pojasnili še 4 potencialne težave pri postavitvi platna na okvir.

Created by the system www.fast-webshop.com

NDUzY
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico