Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

S pomočjo nekaj nasvetov do spretnega risarja?

05.12.2020

Risba je puščanje sledi na površini, s katerim koli pripomočkom. Vsakdo od nas lahko pusti to sled, torej je lahko risar. Če se lahko podpišete, lahko tudi rišete, brez izgovorov da nimate dovolj talenta.

Nekateri rišemo bolje, drugi slabše, a zakaj je temu tako? Skrivnost ne leži v nadarjenosti pač pa v vaši volji in želji da poiščete inštrukcije in v času ki ga boste vložili da risanje vadite. To ni skrivnostna formula s katero boste postali spreten risar, vam bo pa zagotovo na tej poti pomagala.

Spretnost risanja

Ali lahko naredite dobro fotografijo, v kolikor v predmet ne usmerite fotoaparata? Seveda ne. Mnogi naredijo napako na samem začetku in ne posvetijo časa opazovanju predmeta ki ga rišejo. Razumljivo je, da bodo zato z rezultatom nezadovoljni. Vse kar prenašate na papir, morate razumeti, zato se predmetu približajte, otipajte ga, opazujte z vseh kotov in šele nato se lotite risanja. Oko lahko rišete tisoč krat a z risbo boste zadovoljni šele takrat ko se mu boste resnično posvetili in ga raziskali.

Uporabite več virov

Da bi se kar se da najbolje spoznali s tem kar rišete, poiščite čim več materiala o tem. Niso samo živi modeli vredni pozornosti. Ko boste želeli narisati leva, se seveda ne boste odpravili v Afriko, temveč boste uporabili fotografijo. V kolikor ne bo zadostovala, poiščite še dve ali tri.

Začnite z osnovnimi oblikami

V vsakem predmetu najprej poiščite njegovo osnovno obliko. Vse kar obstaja, v sebi vsebuje krog, kvadrat, trikotnik ali pravokotnik. Tako boste imeli dobro postavljeno osnovo in velikost.

Osvetljena ali senčena površina

Šele ko posvetlite in zasenčite površine predmeta, bo vaša risba dobila globino. Senčenja naj bodo kar se da realna in različnih jakosti.

Črte

Naj vaša risba vsebuje različno široke in poudarjene črte, saj bo tako bolj živa in zanimiva.

Uporabite lahko različne svinčnike, od tistih z oznako H ki puščajo svetlo in tanko sled, do tistih z oznako B ki bodo ustvarili temne in jasne črte.

Z vajo do dobre risbe

Skrivnost vsakega uspeha leži v praksi. Nosite s seboj blok za risanje in rišite vse kar vas obkroža. Ko ne rišete, opazujte in razmišljajte kako bi to prenesli na papir, v predmetih poiščite osnovne oblike, opazujte svetlobo in kje ležijo sence.

Created by the system www.fast-webshop.com

YjdmNDJjZD
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico