Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

Katero platno je najboljše - na okvirju, na kartonu ali v roli?

22.11.2017

Katero platno je najboljše - na okvirju, na kartonu ali v roli?

Pri nakupu izdelka katerekoli vrste, je „velika izbira“ istočasno naš najboljši prijatelj in naš največji problem. Ko se pripravljate za nakup, je zelo pomembno da točno veste kaj potrebujete in kaj ne, kaj želite in kaj se ponuja, da ne bi kupili napačnega izdelka ali porabili več denarja kot ste načrtovali. Ko govorimo o slikarskih platnih, že vemo da obstajajo bombažna in lanena, da so lahko primirana in jih lahko kupite tudi brez premaza in jih primirate sami, kot tudi da lahko izbirate med barvami ki bodo podlaga za vaše slikanje.

 

 

Še ena zelo pomembna lastnost platen je njihova oblika. Tako kot lahko izbirate med primiranimi in neprimiranimi platni, tako lahko izbirate tudi obliko slikarskega platna. Znanje je v tem primeru lahko odločilnega pomena za uspeh samega umetniškega dela.

Platna u rolni

Platna v roli se najpogosteje prodajajo na meter po dolžini ali po kvadratnem metru. Ob nakupu bodite pozorno na to ali so primirana ali ne. Tudi ta platna so lahko bombažna ali lanena, v kolikor so že pripravljena za slikanje, preverite za katero vrsto slikanja. To ne velja za vse oblike platen. Ena od prednosti teh platen je vsekakor cena. Najpogosteje jboste večje dimenzije platen, našli prav v tej obliki in ne v obliki platna na okvirju.

 

 

Ta platna bodo za nekatere popolno svoboda, za druge pa bodo pomenila preveč dela. Vi veste v katero skupino spadate. Za postavitev platna na okvir boste potrebovali dodatno orodje kot npr. klešča za napenjanje platna (kupili jih boste enkrat in dolgo uporabljali, zato ne predstavljajo velik strošek) in letvice za okvir. Potrebovali boste spretne roke za to delo, ampak z malo vaje in volje, boste postali pravi mojster. To vam bo dalo tudi absolutno kontrolo nad tipom napenjanja, sami boste odločali o tem kje bodo žebljički oz. sponke ki držijo platno na okviru (brez klešč ste načeloma lahko, brez tega pa vsekakor ne). V celoti bo vse prepuščeno vašemu izboru, potrebam in kreativnim rešitvam. Prav tako vam bo to dalo kontrolo nad tem kako zelo bo vaše platno napeto, kar je zelo pomembno pri nekaterih načinih slikanja. V kolikor je ta del za vas naporen že ob sami misli nanj, potem že veste da samostojno napenjanje platna ni za vas.

 

 

Če nimate dovolj izkušenj, se lahko stvari končajo tudi precej neslavno. Platno se lahko zguba ali ni dovolj napeto in če ne poznate trikov ki lahko rešijo vaše platno (močenje platna na hrbtni strani, na pol zabite žebljičke in podobno), lahko utrpite več škode kot koristi.

 

Poleg tega da lahko platno v roli postavite na okvir, ga lahko tudi zalepite na podlage kot so karton ali lesonit. To tehniko uporabljajo slikarji ki jim ustreza trda podlaga (zaradi jakosti potez, uporabe lopatke in praskanje z njimi po platnu za doseganje efektov ali uporabe drugih neobičajnih slikarskih tehnik).

 

 

Lahko se dotaknemo tudi mnogih, še posebej modernih umetnikov, katerih kreativnost ne pozna meja in ta se odraža prav skozi slikanje na platnu v roli ki ni postavljeno na kakršenkoli okvir. To vam dopušča da ga lahko sami režete in mu daste posebne oblike ali da tla vašega ateljeja popolnoma prekrijete s platnom in uživate v širini in svobodi. Če vam to ustreza, izvolite!

Platno na kartonu

Platno na kartonu je različica ustvarjena za začetnike in hobi slikarje. To je praktično slikarsko platno iz bombaža ali lana, zalepljeno na zelo čvrst karton različnih debelosti. Najpogosteje so v prodaji, prav zaradi svoje ciljne skupine, že pripravljena za slikanje. Njihova prednost je čvrstost v kombinaciji z majhno težo, kakor tudi cena, tako da so idealna za slikanje na prostem. Lahko so zelo koristna za vajo, bodočim profesionalcem, niso pa primerna za tiste ki želijo biti prepričani v trajnost svojih del. Ta platna so vsekakor cenovno zelo ugodna in ne zahtevajo dodatno delo, kar ni zanemarljivo. Dela na tej podlagi lahko uokvirite tako, da na prvi pogled sploh ne bo vidno ali so slikana na pravem slikarskem platnu ali na tej ekonomični različici.

 

 

Dobro je vedeti, da ta platna lahko najdete v raznih oblikah, npr. krožni ali ovalni. Ta dodatek je lahko za vas inspiracija in možnost da pričarate vse kar ste si zamislili, zatorej ni nujno da so ta platna samo za začetnike in hobi slikarje.

Platno na okvirju

Platno na okvirju je različica bombažnega ali lanenega platna, napetega na okvir določenih dimenzij. Priljubljen slikarski pribor je lahko že premazan z Gesso primerom, lahko ga kupite tudi brez premaza. V vsakem primeru, vedeti morate, da tudi ko kupite že primirano platno, bi vam nekateri slikarji svetovali da platno premažete še enkrat. To se priporoča ko slikarju ne ustreza vpojnost platna in ga premaže da bi zmanjšal moč vpijanja in preprečil matiranje barve.

 

 

Izdelano je tako, da traja, sam okvir je pa dosegljiv v različnih debelostih. Odločitev o tem, katera debelost vam ustreza, sprejmite na podlagi vaše vizije o tem kako bi naj slika izgledala ko bo končana in postavljena na steno. Profesionalci so zelo hvaležni da so ta platna na trgu, saj jim omogoča da več časa posvetijo samemu ustvarjanju. Prav tako so hvaležni tisti, ki šele spoznavajo slikanje in še niso seznanjeni s samim procesom impregniranja in prepariranja platna.

 

 

Klasična debelost okvirja je 2 cm (hobi različica je lahko tanjša, 1,5 cm) se priporoča za slike ki jih boste uokvirili. Če vam bolj ustreza moderen pristop, so tu platna debelosti 4 cm ali 6 cm ki so namenjena postavljanju na steno brez okvirja in na katerih se vaša kreativnost lahko vidi tudi na stranskih robovih platna in ne samo na sprednjem delu slike. Tako boste svojim delom dodali še eno dimenzijo. Izjemno je pomembno kako je platno napeto oz. kje se nahajajo žebljički ki platno napnejo. Pri platnu v roli, sami odločate o tem, pri tistih že napetih, pa lahko na trgu najdete dve različici.

 

 

Ni dvoma o tem, da morate pred nakupom biti seznanjeni z oblikami slikarskega platna, naj bo to zaradi prihranka ali ker podlaga ne sme omejevati vaše kreativnosti temveč jo mora osvoboditi in omogočiti. Dobro razmislite o tem, katera oblika se najbolje sklada z načinom vašega slikanja, pa tudi z osebnostjo. Po eni strani, ekonomski faktor ne bi smel biti odločilen, po drugi strani pa je zelo dobro da obstajajo ekonomične različice kot so platno na kartonu, da bi lahko bile vsem dosegljive.

 

 

Created by the system www.fast-webshop.com

ZjI0NTV
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico