Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

Lesene barvice z efektom vodenih barv - Akvarel barvice

09.12.2017

Lesene barvice z efektom vodenih barv - Akvarel barvice

Akvarel barvice so zelo podobne navadnim barvicam. Na isti način jih držite in uporabljate, šilite ali brišete. Šele ko dodate vodo, se začne čarovnija. Lahko jih torej uporabljate brez efekta vodenih barv in dobili boste popolne klasične risbe z barvicami ali pasteli. V kolikor pa želite efekt vodenih barv, dodate le – vodo. Njihove prednosti so: enostavne za uporabo, relativno poceni in po uporabi ni kaosa ki bi ga morali čistiti. Vsebujejo posebno vezivo ki se topi v dotiku z vodo in zahvaljujoč njemu, dobimo efekt vodenih barv.

 

 

Kar se tiče oblike, so na voljo v obliki klasičnih lesenih barvic ali klasičnih pastel s katerimi lahko rišete kot običajno, nato pa, če želite, dodate vodo. Kar se trdote tiče, ne obstaja določena označba ali kriterij, saj je odvisna od samega proizvajalca, zato je najbolje da preizkusite več vrst da bi našli tisto ki vam najbolj ustreza. Imejte pa v mislih da bolj kot je barvica mehka, bolje bo prenesla barvo na papir.

 

 

Pasteli se, kot smo že omenili, izdelujejo tudi z vezivom ki je topno v vodi, tako da dobit akvarel afekt. Če želite barvati večje površine in želite to storiti kar se da hitro, potem so pasteli odlična rešitev saj so mehkejši in širši od barvic. Ker so te barvice in pasteli relativno novi na trgu, je v njihovem opisu običajno poudarjeno kakšne so njihove lastnosti. Pogosto proizvajalci označijo tudi vsako barvico posebej in sicer na zgornjem delu natisnejo znak kot je npr. čopič ali kapljica vode.

Kako se uporabljajo akvarel barvice?

Uporaba je zelo enostavna, kot pri navadnih lesenih barvicah in pastelih. Uporabljate jih na isti način, šilite prav tako in tudi brišete. Maksimalen potencial akvarel barvic, z uporabo vode, lahko dosežete z naslednjimi načini:

1. Uporaba vlažnega slikarskega čopiča preko risbe narisane z barvicami ali pasteli – s slikarskim čopičem ki ste ga zmočili s čisto vodo, prehajate preko linij ki ste jih narisali z barvico ali pasteli. Jakost odtenka je odvisna od količine barve ki ste jo nanesli na papir. Če je vaš cilj kar se da močen odtenek, nanesite več plasti barve. Za ta namen je morda bolje uporabiti pastele, lahko tudi popolnoma tope barvice. Čopič uporabljajte selektivno, ne na celotni površini, za čim boljši efekt. Nenazadnje, če ste jo uporabili na celotni površini, potem bi lahko od samega začetka risali z vodenimi barvami..

2. Rišite na vlažnem papirju – pred začetkom risanja z barvicami ali pasteli, navlažite papir s slikarskim čopičem, z zmerno količino vode. Dobili boste posebne efekte, risba bo pa dobila zelo mehke in razlite robove. S količino vode ne pretiravajte in pazite da barvice ni preveč zašiljena, da ne bi poškodovala papirja.

 

 

3. Prenesite barvo na čopič – kot pri uporabi klasičnih vodenih barv ko s konico čopiča zajamete barvo s palete, lahko tukaj barvo s čopičem zajamete s konice barvice ali pastele. V nadaljevanju slikate običajno, kot bi slikali s klasičnimi vodenimi barvami.

4. Zmočite konico barvice ali pastele pred risanjem – dotaknite se konice barvice ali pastele z vlažnim čopičem ali jih enostavno na rahlo zmočite s prsti in pričnite z risanjem. Dobili boste poteze v živih barvah ki se bodo med sušenjem ublažile.

5. Postrgajte barvo z barvice – s pomočjo nožka, nastrgajte koščke s konice barvice, jih raztresite na vlažen papir, popršite z vodo in opazujte kako se barva razliva. Ta tehnika je odlična za ustvarjanje teksture.

 

 

Ne bo odveč če še enkrat omenimo, da ni dobro celotno površino, narisano z barvicami ali pasteli, pokriti z vodo. Bistvo tega slikarskega materiala je, spajanje dveh različnih tehnik. Če kakšnega dela površine ne želite pustiti suhega, lahko po sušenju poudarite detajle s ponovno uporabo akvarelnih barvic in pastel. Namesto klasičnega slikarskega čopiča lahko uporabljate tudi čopiče ki imajo namesto ročaja polnilec za vodo. Na ta način boste zagotovili zadostno količino vlage na konici čopiča in v končni fazi, na risbi.

Koliko plasti je potrebno nanesti?

Pravila se tukaj ne razlikujejo dosti od tistih ki veljajo za standardne barvice in pastele. Nanesete lahko poljubno število plasti. Imejte pa v mislih, da v kolikor bo plasti preveč, se lahko barva, ko jo enkrat zmočite, spremeni v blato in izgubi svoj efekt. Kako se bodo barve mešale, je odvisno od vaših potez. Če se s čopičem nenehno pomikate naprej in nazaj po preveč krat pobarvani površini, s bo v vodi stopil ves pigment. Če ste previdnejši in se z vodo le dotaknete površine, tudi to ne bo dovolj za pravi efekt - na ta način se bo stopil samo pigment na površini.

 

 

Če uporabljate papir s teksturo, lahko to značilnost (to, kjer se topi samo pigment na površini) obrnete sebi v prid – preizkusite in videli boste kako se na ta način ustvarja poseben efekt in globina. Z malo vaje pri uporabi teh barv, se boste na lastne oči prepričali o različnih rezultatih in bo veliko lažje oceniti katere poteze vam najbolj ustrezajo. Pri običajnih barvicah najbrž niste navajeni da mora biti konica vedno čista in ne sme vsebovati sledi drugih barv. Redno jih čistite s platneno krpo ali kosom papirja, da se barv med seboj ne bi mešale takrat ko to ni zaželjeno. Prav tako, ko uporabljate metodo z mokrim čopičem, poskrbite da bo čopič med uporabo različnih barv, opran in čist.

 

 

Med svojo kreativnostjo, preizkusite možnost združevanja dveh tehnik. V primerjavi z drugimi tehnikami, si boste enostavno in hitro pridobili izkušnje, rezultati bodo pa zagotovo originalni. Te tehnike še vedno ne uporablja veliko število umetnikov in nam njene končne možnosti še vedno niso dovolj znane.

 

 

Created by the system www.fast-webshop.com

MzVhNWM5M
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico