Na naši spletni strani uporabljajo digitalni piškotki (cookies). Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da vaš brskalnik in naprava preneseta nekaj piškotkov.

Menu

 
Reels Image

Vse kar morate vedeti pred prvo uporabo slikarskih medijev

13.12.2017

Vse kar morate vedeti pred prvo uporabo slikarskih medijev

Slikanje z oljem na platnu je resna stvar. Veliki mojstri slikarstva so ustvarjali z oljem na platnu, je pa tudi danes ta tehnika predvsem izbira profesionalcev. V šoli nam sploh ne dovolijo da bi s približali oljnim barvam (če ste danes odrasla oseba, potem razumete, predstavljajte si te madeže) in se družimo predvsem z temperami in vodenimi barvami.

 

 

Zatorej, če boste želeli preizkusiti ta najbolj cenjen slikarski material, oljne barve, boste ugotovili da ne veste skoraj nič o njih. Posledično, so še večja misterija slikarski mediji. Čemu oni sploh služijo? V čem je razlika med različnimi vrstami na tržišču? To je precej obširna tema tako da bomo za začetek odkrili odgovore na ta vprašanja in se spoznali z najbolj osnovnimi in priljubljenimi sredstvi.

Zakaj se pri slikanju z oljem na platnu, uporabljajo mediji?

Mediji so kemična sredstva ki nam pomagajo nadzorovanje časa sušenja olja na platnu, njihovo gostoto in lesk po končanem slikanju. Medije lahko uporabljate tako da jih mešate z barvami na paleti ali pa vanje namakate slikarske čopiče kadarkoli je to potrebno in kot so sicer počnete z vodo pri slikanju z vodenimi barvami. Mediji so pomembni saj vsi čudoviti efekti pri slikanju z oljnimi barvami, nastanejo zahvaljujoč plastem ki jih nanašate na platno. Da bi bile barve tako slojevite in usklajene, je neizbežno da imajo plasti barv različno hitrost sušenja, kakor tudi fleksibilnost. Prav to, se doseže s pomočjo medijev.

 

 

Čarovnija slikarskih medijev se prične, ko jih pomešate z barvo v pravem razmerju in to je eden od razlogov zakaj nam je ta postopek, če smo laiki, tako zelo skrivnosten in kompliciran. Večina medijev ima v svoji naravi odtenek ki je rumenkaste barve. To pomeni posebno pozornost pri mešanju s svetlimi barvami, sicer bodo te barve, po sušenju, blago porumenele.

Terpentin olje

Glede na kemično sestavo, je terpentin razredčilo in eden od najbolj tradicionalnih in najbolj pogosto uporabljenih medijev. Pospešuje čas sušenja tako da ublaži barvo in nato izpareva (tako kot voda pri akrilnih barvah). Terpentin je prav tako dober za čiščenje slikarskih čopičev in nepogrešljiv pribor v vsakem ateljeju. Če slikate slojevito, se terpentin uporablja za osnovni, prvi sloj, glede na to da morate najprej nanesti sloje ki se hitro sušijo.

 

 

Rafinirano laneno olje

To je najbolj popularen oljni medij. Rafinirano laneno olje upočasnjuje čas sušenja, kar j lahko zelo koristna lastnost, v kolikor barvate v plasteh. Naj bo vaš moto „Počasno preko hitrega“ in najprej naslikajte plasti ki se sušijo hitreje. Vsaka naslednja plast, bo potrebovala več časa za sušenje. Z vsako platjo lahko dodajate tudi več medija. Ta medij, med drugim, poveča lesk in transparentnost, kot tudi gladko gostoto oljnih barv.

 

 

Stand laneno olje

Tudi ta medij se pridobiva iz lanenega semena, vendar je za razliko od prejšnjega olja, to olje puščeno da nekaj časa stoji. (od tod naziv, eng. Stand=stati) in se zgosti. Razlika je tudi v sami proizvodnji. Za razliko od rafiniranega olja, se to olje pridobiva iz lanenih semen ki so podvržena visokim temperaturam, med procesom brez kisika. To pomeni da je bolj nasičeno in ga lahko uporabljate v manjših količinah. V kolikor vam ta gostota ne odgovarja, ga lahko redčite s terpentinom. Razen tega, da upočasnjuje proces sušenja, je funkcija stand lanenega olja tudi dodajanje leska. Je priljubljen slikarski pripomoček slikarjem, ki sami izdelujejo svoje barve.

 

 

Naredi sam mediji

Medije lahko naredite tudi sami, vendar so danes dosegljivi zelo kvalitetni, že gotovi mediji z različnimi nameni (hitri sušeči, počasi sušeči, gosti mediji...). Če ste začetnik, ni potrebe da se spuščate v to, saj bodo mediji ki jih ponuja tržišče zagotovo zadovoljili vaše potrebe. Kasneje, ko bolje spoznate oljne barve, pa lahko sami izdelate svojo mešanico, ki bo prilagojena vašemu načinu slikanja. Prav tako, ni enostavno dobiti vseh potrebnih sestavin ali pa so potrebni posebni procesi da bi se le te lepo spojile z ostalimi komponentami, kar je še en razlog več, da se kot začetnik odločite za nakup že gotovega izdelka.

 

 

Vse kar smo navedli, se lahko uporablja tudi samostojno (terpentin, rafinirano olje, stand olje), vendar je najbolje če pripravite zmes v določenem razmerju, saj vsaka od teh sestavin lahko škoduje sliki če se prekomerno uporablja (terpentin zmanjšuje moč veziv, olje upočasnjuje sušenje in rumeni). Če se odločite za slikanje, potrebujete pa hitro in univerzalno rešitev ki bo primerna za vse plasti, bo zadostovala zmes terpentina, lanenega olja in nekoliko kapljic damar laka.

 

 

Created by the system www.fast-webshop.com

MjNjYjJ
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Privoščite si kreativno presenečenje
{IMAGE}
{NAME}
Na zalogi Številka: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na zalogi Številka: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Dodaj v košarico